Auschwitz met popcorn

X-Men: Apocalypse is niet de eerste X-Men met scènes in concentratiekamp Auschwitz. Eerdere delen maakten duidelijk dat held Magneto daar getuige was van de moord op zijn moeder. In de achtste film laat hij het kamp in de lucht verdwijnen, wat op onfortuinlijke wijze impliceert dat het er nooit geweest is: Magneto als Holocaustontkenner. Ook andere actiescènes doen de wenkbrauwen fronsen. Egypte wordt goeddeels in puin gelegd als de superhelden het opnemen tegen schurk van dienst, Apocalypse. Ach, het zijn maar Arabieren, moeten ze in Hollywood gedacht hebben. Dit soort ideologische interpretaties zijn altijd leuk om te maken, al was het maar om niet in slaap te vallen bij dit soort gelijkvormige superheldenfilms: ingenieus bedacht, prima acteurs, maar de banaliteit is hersendodend.