Opinie

    • Frits Abrahams

Achterdochtig

Wie tegenwoordig politicus van een middenpartij wil zijn, moet masochistische verlangens hebben. Want wat hij ook doet, het is nooit goed. We zien het nu weer in de zaak-Ebru Umar. Minister Koenders kreeg haar met zijn ambtenaren tamelijk snel en geruisloos vrij, maar toch is ondank zijn loon.

Umar had in Turkije nog goed gereageerd op haar situatie: flink, open en zelfs goedlachs. Maar nauwelijks teruggekeerd in Nederland, begon ze te klagen. „Tja, mijn terugkeer moest kennelijk het feestje van Buitenlandse Zaken worden”, zei ze tegen De Telegraaf. „Zij wilden ermee scoren, dus zij hebben dat bekendgemaakt. Daar was ik niet over ingelicht.”

De Nederlandse ambassadeur in Turkije had haar op het hart gedrukt dat ze niets over haar vrijlating mocht vertellen voordat ze was vertrokken. Pas tijdens de vlucht naar Nederland werd het nieuws door BZ vrijgegeven.

Wat had ze dan gewild? Een pandemonium op het Turkse vliegveld met media, politie en boze Turken? Zou dat in haar belang zijn geweest? Wat zou ze hebben gezegd als dat volledig uit de hand was gelopen? Wie zou daarvan de schuld hebben gekregen – BZ misschien omdat ze wilden ‘scoren’?

Het heeft iets kleingeestigs en overdreven achterdochtigs, zo’n reactie, alsof je de ander niet de eer wilt geven die hij voor zijn geslaagde bemoeienis verdient. Zelfs áls BZ ermee had willen ‘scoren’: so what? Gun een ander ook eens wat. Ze hebben zich daar voor haar zaak dag en nacht uit de naad gesoebat bij die Turkse duce, tegen wie ze ook liever, net als zij, ‘Fuck Erdogan!’ hadden gezegd.

Bij rechtse media, zoals GeenStijl, zag je dezelfde reactie. Eerst veel geklaag over die laffe Nederlandse politici die Erdogan niet durven aanpakken, maar als de feiten andere taal spreken, wordt er toch onverdroten dóór gekankerd: „Maar een stukje openlijke verdediging van de Nederlandse waarden (…) zou onze ‘leiders’ ook niet misstaan. En dat hebben ze verzuimd, achttien dagen lang.”

Geert Wilders reageerde op identieke manier op de vrijlating van Umar. „Geweldig nieuws, maar een grove schande dat Rutte en zijn bende nog zaken doen met de islamofascist Erdogan.”

Kennelijk vindt Wilders dat je met Erdogan geen zaken mag doen, maar hoe had hij Umar dan vrij willen krijgen?

Hadden Wilders en GeenStijl liever gehad dat Rutte als bendeleider van Nederland midden in de nacht Erdogan uit zijn bed had gebeld met de boodschap: „Luister eens even goed, klootzak. Wij hebben een aantal Nederlandse waarden. Als je precies wilt weten welke dat zijn, moet je een weekje GeenStijl volgen of wat uitlatingen van Wilders in het publieke debat opvragen. Pas dan, en niet eerder, weet je wat wij in Nederland onder nuance en wellevendheid verstaan. Wat zeg je? Nou ja, er valt weleens een stevig woord, maar altijd staat het respect voor allochtone minderheidsgroepen voorop. Heus waar. ‘Minder-minder’? Hoezo? Je bent weer slecht ingelicht - dat sloeg niet op Turken.

En verder kop dicht, islamofascist, ik heb al meer dan genoeg geduld met je gehad. Jij moet met je gore poten van onze schreeuwmeisjes afblijven – ja, het zijn ónze schreeuwmeisjes. Stuur haar onmiddellijk terug, anders zwaait er wat. Nee, die drie miljoen vluchtelingen mag je houden, moet je houden. En nu hang ik je op.”

    • Frits Abrahams