Senaat VS akkoord met aanklagen Saoediërs

De Amerikaanse Senaat heeft dinsdag een wetsvoorstel aangenomen dat nabestaanden van de aanslagen van 11 september 2001 toestemming geeft Saoedi-Arabië aan te klagen. Eventuele rechtszaken zouden onderzoek genereren naar de banden van de Saoedische overheid met Al-Qaeda. Het wetsvoorstel gaat nu naar het Huis van Afgevaardigden, maar president Obama heeft gedreigd het te vetoën. Hij vindt dat het wetsvoorstel een gevaarlijk precedent schept voor buitenlandse nabestaanden, bijvoorbeeld uit Irak, die de VS zouden willen dagen. Intussen groeit de druk op Obama om 28 pagina’s uit een rapport van het Congres over ‘9/11’ vrij te geven. Daarin zou bewijs staan voor banden tussen het Saoedische koningshuis en de kapers van 9/11. Die pagina’s zijn voor publicatie van het rapport zwart gemaakt. (AP, BBC)