31 sporters alsnog betrapt na hertest stalen ‘Beijing’

Na monsters met de nieuwste detectiemethoden opnieuw te hebben getest missen sporters mogelijk de Spelen in Rio,

Urinestalen bij Spelen in 2008. Foto Robert F. Bukaty/AP

Bij het hertesten van dopingmonsters van de Olympische Spelen van Beijing in 2008 zijn 31 sporters alsnog positief getest. Het gaat om sporters die mogelijk in actie zouden komen op de Spelen in Rio, komende zomer. Dat meldde het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dinsdag. Om welke sporters het gaat werd om „juridische redenen” niet bekend gemaakt.

Het IOC moet nog bepalen of de sporters worden uitgesloten van deelname aan ‘Rio’, maar die kans is aanzienlijk. Het IOC gaat de komende dagen eerst in overleg met de nationale comités van de betrapte sporters. Nadat de betrokkenen zijn ingelicht en de contra-expertises zijn uitgevoerd, maakt het IOC meer details bekend – waarschijnlijk ook de namen van de sporters.

Wel is bekendgemaakt dat de betrapten afkomstig zijn uit twaalf landen en actief zijn in zes verschillende sporten. In totaal werden 454 stalen opnieuw getest, op een totaal van 4.000. Die hercontroles waren allemaal gericht op sporters die komende zomer mogelijk meedoen in Rio. „Ze hebben slim nagedacht”, zei directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit tegen de NOS. „Ze hebben gericht in een aantal sporten gezocht.”

De hertesten zijn uitgevoerd met een verbeterde techniek volgens „de meest recente wetenschappelijke analysemethoden”, stelt het IOC. Zo kunnen sporters die in 2008 ontsnapten, nu alsnog positief testen.

Alle olympische dopingmonsters worden door het IOC bewaard voor eventuele hertesten. De stalen worden ingevroren en opgeslagen in het antidopinglaboratorium in het Zwitserse Lausanne. De verjaringstermijn voor hertesten was altijd acht jaar, maar werd in 2015 verruimd naar tien jaar.

Normaal geeft het IOC er de voorkeur aan om te wachten met hertesten tot de verjaringstermijn nadert, zodat ze gebruik kunnen maken van de meest nauwkeurige en geavanceerde testmethoden. In dit geval heeft het IOC besloten om twee jaar voor de deadline te hertesten, om eventuele dopinggebruikers te kunnen weren voor de Spelen in Rio.

Het IOC wil nu ook de stalen van de Zomerspelen van 2012 in Londen en de Winterspelen in Sotsji van 2014 opnieuw onderzoeken op sporen van verboden middelen. Donderdag schreef The New York Times dat voor Sotsji tientallen Russische sporters hebben deelgenomen aan een door de staat gerund dopingprogramma. Mogelijke positieve dopingtests werden verdoezeld door ‘vervuilde’ urinestalen ’s nachts te vervangen voor ‘schone’. Ram, bij de NOS: „Bij de hertests van Sotsji zal vooral de controle op manipulatie centraal staan.”