brieven

Nee, niet jaloers!

Auke Kok wijt de landelijke vreugde over de afgang van zijn favoriete club aan afgunst over het succes van Ajax en Amsterdam (14 mei, Opinie). Dat heeft er niets mee te maken. Er zijn meer dominante clubs in Europa, waarbij verlies met gejuich wordt ontvangen door de concurrentie. Gewoon omdat het soms weleens tijd wordt voor verandering. Dat geldt ook voor clubs uit toeristisch weinig aantrekkelijke steden als München, Turijn, Milaan, Istanbul, Trondheim en Manchester. Hoe vermakelijk zijn de slechte resultaten van Manchester United onder Van Gaal? En in Duitsland zingen ze Ohne Holland fahren wir zur WM als Nederland zich niet kwalificeert. Zelfs bij het superieur voetballende Barcelona ben je weleens blij dat ze een keer verliezen. Het zielloze systeemvoetbal van de afgelopen jaren heeft bovendien weinig tot de populariteit van de godenzonen bijgedragen. Dan oogstte PSV heel wat meer sympathie in de Champions League.

Ajax mag dan formeel uit Amsterdam komen, de supporters zijn provincialen en voormalige Amsterdammers uit Purmerend, Almere, Hoofddorp en Diemen. Net zo goed als de meeste inwoners van Amsterdam geen echte Amsterdammers zijn, maar quinoa en speltbrood etende bakfietsers uit Nijmegen en Zwolle. Provincialen die met lede ogen aanzien hoe ‘hun’ stad in een compleet onleefbaar toeristengetto verandert, inderdaad het Venetië van het Noorden.

De rest van Nederland probeert het te mijden, of gaat zo snel mogelijk na een concert of evenement weer naar huis.

De explosie van vreugde op de tribunes zondagmiddag heeft vooral te maken met leedvermaak. We lachen allemaal als iemand over een bananenschil uitglijdt. Die bananenschil lag dit keer in Doetinchem. Maar het heeft natuurlijk ook veel te maken met die arrogantie, die zelfingenomenheid en dat eeuwige geluk. Dan is zo’n uitglijder extra leuk. Soms lijkt het wel of ze ook altijd de scheidsrechters (Makkelie), de pers (Studio Ajax) en de KNVB mee hebben, maar dat is misschien te provinciaals gedacht. Nee, dan de grootstedelijke reacties van Jan Mulder en met name Sjaak Swart, die de scheidsrechter de schuld geeft dat hij niet optreedt tegen de ballenjongens en de tijdrekkende keeper...

Afijn, het is weer even stil aan de overkant. En het goede humeur van voetbalminnend Nederland blijft nog wel even aanhouden, zeker nog tot de Johan Cruijffschaal. En wie weet ligt er ook nog wel een bananenschil in de voorronde van de Champions League?

Ajax en amsterdam 2

Schuiffie-schuiffie

Ja, Auke Kok, Amsterdam is een prachtstad, zoals u zaterdag schreef, maar de sfeer in die stad is enkel dragelijk vanwege de import van veelal hoogopgeleide nieuwe bewoners. En wat Ajax betreft: elk toeval is eruit getraind met als gevolg al een fors aantal jaren risicoloos schuiffie-schuiffie-voetbal en dat nog zonder internationaal ook maar iets bereikt te hebben.

A.J. van Osnabrugge, Heemstede

Ajax en amsterdam 3

Vooral poen en poeha

Auke Kok schrijft dat weinig Amsterdammers ermee zitten dat provincialen afgeven op ‘de stad die alles heeft’. Toch heb ik, als Amsterdamse binnenstadsbewoner, mijn woonomgeving gestaag achteruit zien gaan, de stad heeft helaas ook veel niet. En dan die zelfverheerlijking, een houding die het beste gedijt bij een karikatuur van ‘de provinciaal’, die prettig afsteekt tegen de ‘verheven’, maar in wezen uiterst provinciale Amsterdammer. „Iedereen wil erbij horen”, schrijft Kok zelfs. Neem zo’n reclameposter voor het Amsterdamse internetdomein, ook beplakt op abri’s in Rotterdam: ‘Amsterdam is wereldwijd een sterker merk dan Nederland’. Kinderachtig gesar. Zouden niet-Amsterdammers niet gewoon trots zijn op hun eigen stad en zich ergeren aan de Amsterdamse neerbuigendheid? Zou het echt jaloezie zijn? Neem Utrecht. Die stad heeft heeft veel van wat Amsterdam minder heeft: smaak, middeleeuws stedenschoon, oude muziek – in een zaal met prachtige akoestiek. Ze heeft alleen wat weinig poen en poeha, ook geen concertzaal ‘waar alles mooier klinkt’(!). Maar jaloezie? Eerder wordt er een beetje op de grote buurman neergekeken.

Klaas Kalkwiek, Amsterdam