‘VS openen onderzoek naar Russisch dopingprogramma’

De afgelopen maanden zijn tientallen Russische sporters beschuldigd van dopinggebruik.

Een gouden medaille bij de Olympische Winterspelen in Sotsji in 2014 Foto Sergei Karpukhin / Reuters

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een onderzoek begonnen naar door de staat gesponsorde doping van tientallen Russische topsporters. Dat hebben twee bronnen die dichtbij de zaak staan laten weten aan The New York Times. De afgelopen maanden zijn tal van Russische sporters beschuldigd van dopinggebruik.

De Verenigde Staten onderzoeken nu Russische overheidsfunctionarissen, sporters, trainers, antidopingautoriteiten en anderen die mogelijk geprofiteerd hebben van een oneerlijk dopingbeleid. Mogelijk worden aanklachten ingediend voor fraude en samenzwering.

Federale rechtbanken in de VS staan aanklagers toe een zaak te beginnen tegen buitenlanders als die verband houdt met de VS. Die connectie kan ook beperkt zijn, zoals bijvoorbeeld het gebruik van een Amerikaanse bank voor misdaden.

Dopingprogramma

In een in november gepubliceerd rapport beschuldigde antidopingautoriteit WADA Rusland al van het runnen van een systematisch door de staat gesponsord dopingprogramma. De uitvoerder hiervan, Grigori Rodtsjenkov, gaf eerder tegenover The New York Times toe jarenlang Russische sporters doping te hebben toegediend en dit verborgen hebben proberen te houden. Rodtsjenkov was jaren het hoofd van het Russische antidopingbureau.

Vorige week verklaarde Rodtsjenkov nog dat tientallen Russische sporters, onder wie ten minste vijftien medaillewinnaars, voor de Olympische Winterspelen 2014 in Sotsji hebben deelgenomen aan een door de staat gerund dopingprogramma.

‘Laster van een overloper’

Rusland heeft de beschuldigingen grotendeels van de hand gewezen. Een woordvoerder van het Kremlin noemde de onthullingen van Rodtsjenkov “laster van een overloper” en beschuldigde hem van rancune en wrok. Onderminister van Sport Joeri Nagornitsj:

“We hoeven ons nergens voor te verontschuldigen. Er bestond geen dopingprogramma.”

Maar er werd ook een meer verzoenende toon aangesproken. Het Russische ministerie van Sport zei vorige week in een verklaring dat er “serieuze dopingproblemen” zijn, zonder dit verder toe te lichten. Minister van Sport Vitali Moetko zei tegenover The Sunday Times dat Russische coaches en atleten “ernstige fouten” hadden begaan, wederom zonder te zeggen om wat voor misstappen het zou gaan.

Peking 2008

Eerder op de dag werd bekend dat bij het opnieuw testen van monsters van de Olympische Spelen van Peking 31 sporters alsnog zijn betrapt op het gebruik van doping. Er werd niet bekend gemaakt om welke sporters het ging, maar onder hen zouden mensen zijn die deze zomer meedoen aan de Olympische Spelen in Rio. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moet nog bepalen welke vervolgstappen worden genomen.

Volgens het IOC zijn de sporters afkomstig uit twaalf landen en komen ze uit in zes sporten. In totaal onderzocht het IOC 454 stalen van de Spelen in Peking van 2008 opnieuw op het gebruik van doping.