‘Stem op de okapi’ wint Woutertje Pieterse Prijs

Beeld Uitgeverij Querido

Het non-fictiekinderboek Stem op de okapi van schrijver Edward van de Vendel en illustrator Martijn van der Linden heeft maandagmiddag de Woutertje Pieterse Prijs 2016 gewonnen. In het boek verklaren de auteurs aanstekelijk hun liefde aan het wonderlijke Afrikaanse hoefdier. Het is voor het eerst in de 29-jarige geschiedenis van de jeugdliteratuurprijs dat een non-fictieboek bekroond is.

Van de Vendel en Van der Linden ontvingen in de Openbare Bibliotheek Amsterdam beiden een oorkonde, en zij delen het prijzengeld. Met een bedrag van 15.000 euro is het de grootste jaarlijkse prijs voor jeugdliteratuur van Nederland. Het is ook de enige prijs die zowel het werk van de schrijver als dat van de illustrator kan bekronen, in tegenstelling tot de Gouden Griffel, die alleen naar schrijvers gaat.

In het informatieve en tegelijk poëtische kinderboek proberen de auteurs, aldus de jury, „de ziel en de aard van de okapi” te vangen, en daarbij werden zij „gedreven door nieuwsgierigheid en een ongebreidelde fantasie. [...] Hun okapi is poëzie. Hij doet ons verwonderen en verbazen, en is het ultieme bewijs dat er zonder verbeelding geen werkelijkheid is.” (NRC)