Voor het eerst meer pinbetalingen dan contant

De helft van de betalingen in 2015 gebeurde met een pinpas. Net iets minder, 49,5 procent, werd contant afgerekend.

Foto: Lex van Lieshout/ANP

Nederlandse consumenten hebben vorig jaar voor het eerst meer afgerekend met de pinpas dan met brief- en muntgeld. Uit onderzoek van De Nederlandsche Bank en de Betaalvereniging Nederland blijkt dat 50 procent van de betalingen in 2015 met een pinpas gebeurde. Net iets minder, 49,5 procent, werd contant afgerekend. DNB spreekt van een “mijlpaal”.

Het aantal contante betalingen nam tussen 2014 en 2015 af van 3,44 naar 3,19 miljard. Het aantal pinbetalingen nam juist toe van 2,91 naar 3,23 miljard betalingen.

De stijging komt volgens DNB en de Betaalvereniging omdat consumenten niet langer alleen hun pinpas trekken bij hoge bedragen. In 2010 werd nog maar 11 procent van de aankopen onder de 5 euro afgerekend met de pinpas. Vorig jaar was dat 30 procent. Naast de afschaffing van de chipknip komt dat waarschijnlijk ook door de introductie van contactloos betalen, waardoor er onder de 25 euro geen pincode meer nodig is voor een betaling.

De stijging van het aantal pinbetalingen was in het afgelopen jaar het sterkste in sectoren waar van oudsher met cash werd betaald, zoals de horeca en automaten. In de supermarkt, waar relatief het meeste aantal betalingen plaatsvindt, werd vorig jaar 53 procent van de betalingen met pin afgerekend. In 2010 was dat nog 60 procent cash.