Voodoo op WhatsApp

‘Een lelijke oude vrouw’ en ‘een boosaardig vrouwelijk wezen dat kan toveren’. Heel positief komt de heks er in Van Dale niet vanaf. Bij de gebroeders Grimm idem. Hun heks is een nare vrouw die kinderen haar broodhuisje in lokt, vetmest en oppeuzelt. J.K. Rowling deed een poging tot eerherstel, maar met personages als Bellatrix van Detta en Hij Die Niet Genoemd Mag Worden, blijft ook daar een zweem narigheid hangen. Nu is er Sabat Magazine, een Brits tijdschrift voor heksen. Moderne, mooie heksen die niet toveren of vliegen. Ze halen helende krachten uit stenen, planten en meditatie. Ze kopen kleding bij dure modelabels als Acne en Céline. En doen voodoo via WhatsApp. Ze zouden afstammelingen zijn van godinnen als Inanna (van liefde, oorlog en hemel), Persephone (van het dodenrijk) en Artemis (van de jacht). Die laatste was net als de moderne heks „unfuckwithable”, schrijven ze. „Ze kent haar grenzen en zal iedereen die ze passeert straffen.” De moderne heks verandert echter geen exen in pasteitjes, maar bekommert zich om feminisme en empowerment; om ‘de beste versie van jezelf’ worden. En die is knap, verdacht knap. Wellicht is dat het bewijs dat het echte heksen zijn.