Truckers blokkeren Franse wegen om nieuwe arbeidswet

De chauffeurs protesteren tegen nieuwe arbeidswetgeving, die de Franse regering vorige week per decreet doorvoerde. In het hele land staan demonstraties gepland.

In heel Frankrijk wordt gestaakt. Hier blokkeren werknemers van oliebedrijf Total de weg naar de raffinaderij bij het West-Franse Donges. Foto: Jean-Sebastien Evrard / AFP Photo

In Frankrijk worden sinds dinsdagochtend verschillende snelwegen uit protest geblokkeerd door vrachtwagenchauffeurs. Dat meldt persbureau AP. De chauffeurs protesteren tegen nieuwe arbeidswetgeving die de Franse regering vorige week per decreet heeft doorgevoerd. Als gevolg van de nieuwe wetten wordt onder meer het ontslagrecht versoepeld en hoeft minder geld voor overuren te worden uitbetaald.

Langzaam rijdende vrachtwagens rond Bordeaux, Marseille, Nantes en Caen zorgden dinsdagochtend voor de nodige opstoppingen. De chauffeurs menen als eerste getroffen te worden door de nieuwe wetgeving, doordat werkgevers minder overuren zouden hoeven uit te betalen. Dit zou op jaarbasis tot duizenden euro’s schelen.

Twitter avatar D_ChlLoe ChlLoë_ 1h 20 plus tard… Bouchon toujours, et 1k5 de fait … #bouchon #loidutravail #ElKhomri https://t.co/JmUTT98FyD

De hele week staat in Frankrijk in het teken van stakingen en demonstraties. Ook bij de spoorwegen, het regiovervoer rond Parijs, La Poste heeft een deel van het personeel het werk neergelegd. Mogelijk volgen later deze week ook nog stakingen in andere sectoren, zoals de luchtvaart.

Per decreet doorgevoerd

Na weken van demonstraties besloot de Franse regering vorige week de omstreden wet van minister Myriam El Khomri, die arbeidswetgeving flexibiliseert, niet in stemming te brengen maar per decreet door te voeren. Dat gebeurde door gebruik te maken van het grondwetsartikel 49.3 dat de regering de mogelijkheid geeft een debat in de Assemblée te omzeilen. Het was al de derde keer dat premier Valls op deze manier het parlement passeerde.

Door de gevolgde procedure is het protest tegen de wet en de regering verder toegenomen. Voor dinsdagmiddag staan er protestmarsen gepland in Parijs en andere grote steden. De Franse president Hollande laat zich er niet door uit het veld slaan: hij zei dinsdag in een radio-interview “niet te zullen terugkrabbelen”. De politie zou gewelddadig protest niet tolereren, zei hij bovendien. Vorige week raakten meerdere agenten gewond bij uit de hand gelopen demonstraties in Parijs en Rennes.

Volgens Hollande is de wet noodzakelijk om investeringen te stimuleren en de arbeidsmarkt uit het slop te trekken.