‘Tientallen migranten gebeld door fraudeurs’

De fraudeurs doen zich voor als IND-medewerkers en verzoeken migranten geld over te maken.

Archiefbeeld van migranten in Nederland. Foto: ANP / Robin van Lonkhuijsen

Tientallen migranten zijn de afgelopen maanden telefonisch benaderd door fraudeurs die zich voordoen als medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dat meldt de Volkskrant dinsdag.

De fraudeurs bellen mensen die een aanvraag bij de IND hebben ingediend. Er zouden bij de IND 24 gevallen van telefonische fraude zijn binnengekomen, sinds de eerste melding op 7 maart. Het daadwerkelijke aantal fraudegevallen ligt waarschijnlijk hoger. Zeker drie migranten zouden aangifte hebben gedaan. De fraudeurs zouden migranten hebben gezegd dat er problemen waren met hun verblijfsvergunning en dreigden ze “uit Nederland te verwijderen” als er niet betaald zou worden.

De fraudeurs maken gebruik van een 088-nummer dat niet van de IND is en verzoeken migranten geld over te maken. De IND belt niet met een zichtbaar 088-nummer. Later zou ook met een 070-nummer zijn gebeld dat hoort bij het Bureau Secretaris Generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Twee weken geleden kwam naar buiten dat de IND signalen binnenkreeg van de telefoonfraude. Hierop werd door de IND een tijdelijk klachtennummer geopend.

    • Etienne Verschuren