Tientallen doden bij meerdere bomaanslagen in Bagdad

Beide aanvallen komen amper een week nadat Bagdad werd getroffen door de bloedigste aanslag van dit jaar.

Straatverkopers bekijken de schade aan hun waar na de bomaanslag van vorige week. Foto Khalid Mohammed / AP

Bij drie bomaanslagen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn dinsdag zeker 69 mensen om het leven gekomen. Dat hebben de autoriteiten laten weten aan persbureau AP Het aantal gewonden loopt volgens de politie en hulpdiensten op tot meer dan honderd, zo meldt persbureau Reuters. De aanvallen komen amper een week nadat Bagdad werd getroffen door de bloedigste aanslag van dit jaar.

De meeste slachtoffers vielen dinsdag volgens AP op een marktplein in de noordelijke wijk al-Shaab, waar een man met een bomvest zichzelf opblies. Het dodental van die aanval staat op 34, stelt de politie, en vielen 75 gewonden. In Sadr City werd een zelfmoordaanslag gepleegd met een autobom. Daar kwamen 18 mensen bij om het leven en raakten 35 mensen gewond. In de buurt Dora in het zuiden van Bagdad stierven bij een aanval met een bomauto acht mensen en vielen 22 gewonden. Bij een zelfmoordaanslag op een restaurant in de wijk Habibiya kwamen negentien mensen om en werden 18 mensen verwond.

De aanval in al-Shaab werd in een online statement opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat, schrijft AP. Wie achter de andere twee aanvallen zat is nog onduidelijk, maar ook die doen denken aan eerdere aanslagen van IS.

De dodelijkste aanval in een jaar tijd

Met 93 doden was de driedubbele aanval van vorige week woensdag de zwaarste sinds de jaarwisseling. Die aanslagen vonden allemaal plaats in overwegend shi’itische wijken, die veelvuldig het doelwit zijn van het extreem-sunnitische IS. Begin mei kwamen er in twee dagen tijd bijna zestig mensen om bij aanslagen.

Hoewel Islamitische Staat de laatste tijd terrein verliest in Irak, maakt de groep dankbaar gebruik van de politieke crisis in het land, zo waarschuwde premier Haider al-Abadi zaterdag. Volgens de premier kan Irak door het gebrek aan hervormingsgezindheid niet op volle kracht de strijd aanbinden met de terreurgroep.

Lees ook: Aanhang Sadr verlamt Irak, over de politieke crisis in het land.

Abadi doelt daarmee op de hervormingsplannen die begin deze maand strandden in het parlement. De premier wilde de regering opschudden door enkele ministers te vervangen. Toen dat plan onvoldoende steun kreeg, besloten grote groepen demonstranten het gebied in Bagdad te bestormen waar de regeringsgebouwen staan.