Russische oppositieleider Navalny mishandeld

Navalny werd aangevallen door een groep kozakken in Zuid-Rusland.

Beeld uit een video waarin te zien is hoe Navalny probeert op te staan na te zijn aangevallen. Foto Dmitry Slaboda / Anapa Today / AP

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny is dinsdag samen met andere activisten mishandeld op een luchthaven in het zuiden van Rusland. Dat is te zien op beelden op social media en is door Navalny bevestigd. De oppositiepoliticus en zijn gezelschap werden met melk bekogeld, tegen de grond gewerkt en geschopt.

Twitter avatar StevenDerix Steven Derix Video van de aanval op de medewerkers van @navalny in Anapa, Zuid-Rusland. https://t.co/5oZFh4RGxX

Op de beelden zijn onder de aanvallers kozakken te zien die traditionele mutsen en militaire uniformen dragen. Het incident vond plaats op het vliegveld van Anapa, zo’n 1.500 kilometer ten zuiden van Moskou. Volgens de politicus waren er zo’n dertig kozakken bij het geweld betrokken. Navalny en de mede-activisten waren in de badplaats aan de Zwarte Zee na een weekendje teambuilding.

“Geprovoceerd”

Een van de kozakken, Dmitri Slaboda, zei tegenover radiozender Govorit Mosvka dat het oorspronkelijke plan was om Navalny en de zijnen slechts met melk te bekogelen en beledigingen naar ze te schreeuwen. Toen een van de activisten een kozak een elleboogje gaf, zou er echter een knokpartij zijn uitgebroken, aldus Slaboda.

Navalny en vijf anderen liepen verwondingen op. Een van hen (niet Navalny) was er zo erg aan toe dat hij in het ziekenhuis moest worden opgenomen. De 39-jarige Navalny is al jaren een luis in de pels van president Poetin. Hij onthult corruptieschandalen, bekritiseert het beleid van Moskou en probeert een politieke rol te spelen in Rusland.

Dit alles wordt Navalny door het Kremlin niet in dank afgenomen. Hij wordt verdacht voor verduistering en fraude en is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar. Moskou zet Navalny neer als een verrader en een vijfde colonne die geld uit het buitenland zou ontvangen om Rusland schade toe te brengen.

Kozakken

Onder kozakken bevinden zich paramilitaire groeperingen die zich opwerpen als verdedigers van het conservatieve Rusland. Zij waren betrokken bij de Russische annexatie van de Krim in 2014 en hebben de afgelopen jaren ook in Oost-Oekraïne meegevochten aan de zijde van de rebellen.

Maar ook in Rusland laten de zelfverklaarde patriotten geregeld van zich horen. Toen de leden van punkband Pussy Riot kort na hun vrijlating tijdens de Winterspelen in Sotsji een anti-Poetin-lied ten gehore wilden brengen, werden zij hardhandig door kozakken weggewerkt. Laatstgenoemde groep ging de vrouwen met zwepen en traangas te lijf.

Reactie Kremlin

Het Kremlin zegt niets van een aanval te weten en lijkt in twijfel te trekken of die wel heeft plaatsgevonden. Woordvoerder Dmitri Peskov zei tegenover persbureau TASS:

“Helaas heb ik geen gedetailleerde informatie over dit incident en ik wil hier niet slechts van één bron iets over horen. Ik weet niet of er een aanval heeft plaatsgevonden.”

Die uitlatingen zullen Navalny vermoedelijk niet verrassen. Hij beschuldigde de politie ervan niet te hebben ingegrepen toen de vechtpartij ontstond. Sterker nog, de oppositieleider zei op Twitter dat de autoriteiten de aanval hebben georkestreerd. Hij klaagde erover de afgelopen dagen met andere activisten continu door agenten te zijn geschaduwd en een keer zelfs voor korte tijd te zijn vastgezet, zogenaamd als onderdeel van een antiterreuroperatie.