Politie ging in de fout in zaak Van der Giesen

Dat stelt de commissie-Eenhoorn. Linda van der Giesen werd in 2015 doodgeschoten. Haar aangifte van bedreiging leidde niet tot politie-actie.

Bloemen op de parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk waar verpleegkundige Van der Giesen werd doodgeschoten.
Bloemen op de parkeerplaats van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk waar verpleegkundige Van der Giesen werd doodgeschoten. Foto: Remko de Waal / ANP

De politie heeft een inschattingsfout gemaakt in het beschermen van de Brabantse verpleegkundige Linda van der Giesen, die in 2015 door haar ex-vriend werd doodgeschoten. Dat is één van de conclusies van de onafhankelijke commissie-Eenhoorn in een rapport.

De commissie deed in opdracht van de Driehoek Zeeland-West-Brabant onderzoek naar het handelen van de politie in de zaak-Van der Giesen. De 28-jarige Van der Giesen werd op 10 augustus 2015 doodgeschoten op het parkeerterrein van het TweeSteden ziekenhuis in Waalwijk. Een dag later meldde haar ex-partner, de 38-jarige John F., zich zelf bij de politie.

Vervolgens kwam aan het licht dat Van der Giesen al op 30 juli 2015 aangifte deed van bedreiging en stalking door F.. De politie ontving bovendien informatie over mogelijk vuurwapenbezit van F., maar ging desondanks niet over tot actie.

In het rapport worden eerdere conclusies van de politie, zoals de conclusie dat de aangifte van Van der Giesen tot meer “urgentie” had moeten leiden, onderschreven:

“De politie heeft het belang van het slachtoffer te weinig voor ogen gehad en zich teveel gericht op het latere op te maken proces-verbaal.”

De commissie-Eenhoorn bestaat uit oud-burgemeester Bas Eenhoorn, voormalig hoofdofficier van justitie René Craemer en oud-korpschef van politie Peter Vogelzang.

OM: geen strafrechtelijk verwijtbaar handelen

Ondanks de gemaakte fouten is het (niet-) optreden van de politie niet strafrechtelijk verwijtbaar, zo laat voormalig hoofdofficier van justitie Craemer weten bij de presentatie van het rapport:

“Het OM heeft het individuele handelen van de betrokken politiemedewerkers beoordeeld vanuit strafrechtelijk perspectief en is daarbij tot de conclusie gekomen dat er ten aanzien van de betrokken politiemedewerkers in strafrechtelijke zin geen sprake is geweest van (strafrechtelijk) verwijtbaar handelen.”