Peervormige roze diamant levert 27,8 miljoen euro op

Wie de diamant van 15,38 karaat, de grootste in zijn soort, kocht is niet bekendgemaakt.

Een model met de Unique Pink. Foto Denis Balibouse / Reuters

The Unique Pink, een ring met daarop een roze diamant van 15,38 karaat, is op een veiling in Genève verkocht voor 30,8 miljoen Zwitserse frank (omgerekend 27,8 miljoen euro). De koper, wiens naam niet is bekendgemaakt, deed volgens persbureau Reuters zijn bod per telefoon.

De kleur van de diamant is superb fancy vivid pink, de meest intense kleur roze volgens de schaal van het Gemological Institute of America. De peervormige steen is volgens veilinghuis Sotheby’s de grootste in zijn soort. Op de veiling werd ook een op het oog vergelijkbare, maar veel kleinere superb fancy vivid blue diamant verkocht van 7,32 karaat. Die leverde omgerekend 15,1 miljoen euro op.

Op een dinsdag en een woensdag in november verkocht Sotheby’s twee diamanten van 26,6 miljoen en 45 miljoen euro. Die laatste was de Blue Moon, de duurste edelsteen ooit. Ze werden allebei gekocht door miljardair Joseph Lau uit Hong Kong. Hij schafte ze aan voor zijn 7-jarige dochter Josephine.