Column

De Thuiskok: Pastasalade met artisjok

illustratie jet peters

Er zijn vermoedelijk meer dan 600 verschillende vormen voor pasta en meer dan 1.300 pastanamen. Welke pasta het best bij welke ingrediënten hoort, mag u gelukkig zelf bepalen, maar er zijn, zeker wat betreft sauzen, wel een paar globale regels. Verfijnde en dunne pastasoorten passen beter bij dunne en verfijnde (tomaten)sauzen, terwijl de dikkere pastavormen meer kunnen hebben. Een saus met stukken paddenstoelen of vlees komt daarbij dus meer tot zijn recht. Het mooie van deze pastasalade is dat meerdere soorten pasta geschikt zijn om het mee te maken. Mocht u dus een keer geen tijd of zin hebben de pasta zelf te maken, dan volstaat voor dit recept heus ook een pasta uit de supermarkt.

Kook de pasta al dente in gezouten water, laat de pasta uitlekken en vervolgens kort schrikken onder stromend water. Laat even uitdampen. Meng olijfolie en azijn en breng op smaak met zout en peper. Roer door de lauwwarme pasta. Laat de pasta verder afkoelen. Snijd de gedroogde tomaatjes klein, scheur de bol mozzarella in stukjes. Hak de olijven grof. Laat de artisjokharten uitlekken en snijd ze in vieren. Snijd de lente-uitjes in dunne ringen. Haal de basilicumblaadjes van de takjes en scheur de grotere blaadjes. Meng mozzarella, olijven, gedroogde tomaten, artisjokharten, ringetjes lente-ui en basilicum met de pasta. Proef en breng zo nodig op smaak met zout en peper.