‘Sociale partners moeten zich scharen achter stelsel met persoonlijke pensioenpotten’

Werkgevers en vakbonden in de Sociaal-Economische Raad (SER) moeten zich deze week unaniem uitspreken voor één nieuw stelsel met persoonlijke pensioenpotten. Die oproep doet D66-Kamerlid Steven van Weyenberg. Vrijdag presenteert de SER de uitkomsten van een onderzoek over dit onderwerp. Het kabinet, werkgevers en vakbonden en de pensioensector discussiëren al jaren over hervorming van het stelsel voor aanvullende pensioenen op de AOW. Het huidige stelsel staat onder druk door de lage rente, omdat mensen langer leven en langer pensioen krijgen en door economische schokken. De SER noemde een nieuwe variant met persoonlijke pensioenen vorig jaar „interessant, maar onbekend”. Dit kabinet kan voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar al een begin maken met afschaffing van de zogenoemde doorsneepremie, vindt Van Weyenberg. De kritiek hierop is dat jongeren meer betalen voor pensioenen van ouderen dan andersom. De SER bevestigt dat de variant ‘persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling’ is uitgewerkt en vrijdag wordt vergeleken met andere varianten. „Daarna wil de SER graag in gesprek gaan met alle politieke partijen, dus zeker ook met D66”, aldus een woordvoerder van de SER.