‘Nederlandse F-16’s schakelen tientallen IS’ers uit’

Ook werd een explosievenopslag getroffen. Volgens Defensie was het desondanks een relatief rustige week.

Archiefbeeld van een F-16. Foto Jerry Lampen / ANP

Nederlandse F-16’s hebben afgelopen week tientallen strijders van terreurgroep Islamitische Staat uitgeschakeld en een opslag voor explosieven vernietigd. Dat heeft Defensie dinsdag bekendgemaakt. Hoeveel terroristen precies zijn gedood is niet bekendgemaakt.

Volgens Defensie zijn tussen 10 en 16 mei in Irak en Syrië vier keer wapens ingezet. Dat zou minder zijn dan in eerdere weken. De laatste keer dat mededelingen gedaan werden over aantallen slachtoffers die daarbij zijn gevallen, is een maand geleden. Ook toen ging het om “tientallen” strijders.

De Nederlandse aanvallen maken deel uit van de Air Task Force Middle East. Voor die missie worden vier F-16’s, twee reservevliegtuigen en tweehonderd militairen ingezet. Koning Willem-Alexander bracht afgelopen donderdag een onaangekondigd bezoek aan de taskforce in Jordanië.

    • Bastiaan Nagtegaal