Componist Bernard van Beurden (82) overleden

De klassiek componist en muziekdocent Bernard van Beurden is zondag op 82-jarige leeftijd overleden op zijn vakantieadres in Frankrijk. Dat liet zijn dochter maandag weten. Hij schreef vooral moderne klassieke muziek. Van Beurdens oeuvre bestrijkt een breed terrein: van kamermuziek tot composities voor symfonieorkest en van balletmuziek tot opera’s. De Amsterdammer begon op zijn achtste met vioolspelen. Op elfjarige leeftijd schreef hij zijn eerste compositie voor viool en cello. Hij was docent aan opleidingen voor muziek, theater en toneel in Amsterdam en aan het Rotterdams Conservatorium. Vooral muziek voor theater speelde bij hem een belangrijke rol. Hij schreef muziek voor tientallen toneel- en muziektheaterstukken en drie opera’s. In de Noorderkerk in Amsterdam vindt 21 oktober de première plaats van zijn Via Dolorosa, een compositie voor koren en sax. (ANP)