Mexico wil huwelijk voor homo’s in de grondwet

In sommige staten mocht het al, maar president Peña Nieto wil landelijke wetgeving.

Archiefbeeld. Een grote trouwerij van LHBT-stellen in Acapulco. Foto Bernandino Hernandez / AP

Mexico zet definitief de stap naar legalisering van het huwelijk voor homoseksuele stellen. President Enrique Peña Nieto heeft voorstellen ingediend waarmee dat recht wordt vastgelegd in onder meer de grondwet. Hij deed dat op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie.

Mexico-Stad was in 2009 de eerste staat in Latijns-Amerika waar het huwelijk tussen homo’s werd toegestaan, maar dat recht bleef jarenlang beperkt tot enkele staten. Daar kwam afgelopen jaar feitelijk verandering in door een uitspraak van het hooggerechtshof, maar met de voorstellen van Peña Nieto wordt het recht om te trouwen nu vastgelegd in de grondwet en federale wetgeving.

Twitter avatar EPN Enrique Peña Nieto Por un @Mexico incluyente que reconoce en la diversidad, una de sus mayores fortalezas #SinHomofobia. https://t.co/6ooZGuPEsD

“Voor een inclusief Mexico dat diversiteit, een van zijn grootste krachten, omarmt.”

Peña Nieto staat bekend als een conservatieve president, maar hulde desondanks dinsdag zijn twitteraccount in de kleuren van de regenboogvlag met de hashtag #SinHomofobia. Hij zei gesproken te hebben met vertegenwoordigers van de LHBTI-gemeenschap en daar zijn toewijding aan de strijd tegen “alle vormen van discriminatie, inclusief die op basis van seksuele geaardheid” opnieuw benadrukt te hebben.