Het werd 23-0 in Mook, want er was ‘geen motivatie meer’

De KNVB gaat onderzoek doen naar een wel heel grote overwinning in het amateurvoetbal in Gelderland. De wedstrijd tussen jeugdteams van Eendracht ’30 uit Mook en ST Avios-DBV uit Alphen aan de Maas eindigde zaterdag in een 23-0 overwinning voor de jongens uit Mook. Avios had in de afgelopen tien wedstrijden niet meer dan tien goals tegen gekregen. Een woordvoerder van de voetbalbond bevestigt dat de tuchtcommissie van de voetbalbond de zaak gaat onderzoeken.

De clubs zouden het zaterdag op een akkoordje hebben gegooid om een andere club, Diosa-Niftrik, een hak te zetten. Door de monsterscore werd Eendracht ’30 kampioen op doelsaldo: met twee doelpunten meer dan Diosa-Niftrik. Een bestuurslid van Diosa-Niftrik heeft per mail de KNVB op de hoogte gesteld nadat een bestuurslid van Eendracht ’30 bij Omroep Gelderland zou hebben gezegd dat de opzet „vooraf afgesproken was, om ze terug te pakken”. Die woorden trok hij later weer in.

De woordvoerder van de KNVB zegt de wedstrijdrapportages op te vragen bij de clubs en scheidsrechters om te kunnen onderzoeken wat er precies gebeurd is.

„Het is niet de bedoeling dat een wedstrijd op zo’n manier wordt gespeeld. De essentie van voetbal is dat je elf tegen elf speelt en na afloop kijkt wie er het beste is. Zo is het voor niemand leuk”, aldus de woordvoerder.

Welke straf of sanctie volgt, is nog niet bekend. Dat bepaalt de tuchtcommissie van de voetbalbond, die met een week of vier uitspraak zal doen.

Diosa-Niftrik zou partijdige clubscheidsrechters hebben, hetgeen leidde tot grote ergernis bij de uitspelende clubs, en om die reden werd het op een akkoordje gegooid. Volgens het bestuur van ST Avios-DBV was er geen sprake van matchfixing, maar hadden de spelers zelf een pretopstelling gemaakt omdat er geen motivatie meer was.

Vorige week vierde B1 van Diosa-Niftrik het kampioenschap al, met de gedachte dat ze niet meer ingehaald zouden kunnen worden.