Het nieuwe kabinet van Brazilië is wel erg blank en mannelijk

Kritiek Maar liefst zeven ministers uit Brazilië’s nieuwe regering worden in verband gebracht met corruptie.

De Braziliaanse interim-president Michel Temer (rechts) met een aantal nieuwe bewindslieden. Foto Reuters

Voor het eerst sinds de militaire dictatuur (van 1964 tot 1984) treedt in Brazilië een regering aan zonder vrouwen. Het kabinet dat de interim-president van Brazilië, Michel Temer (75), afgelopen week presenteerde, bestaat geheel uit blanke middelbare mannen. De centrum-rechtse Temer heeft de macht overgenomen van de linkse Dilma Rousseff (68), die na een lange machtsstrijd werd geschorst.

De nieuwe machthebbers vormen geenszins een afspiegeling van de Braziliaanse samenleving, die voor de helft uit gemengde en zwarte Brazilianen bestaat en voor 51 procentvrouw is. „We zetten ineens weer stappen terug in de geschiedenis”, schreef columnist Míriam Leitão in de grootste krant van het land, O Globo.

Temers stafchef Eliseu Padilha verklaarde dat er wel gezocht is naar vrouwen. „Maar om redenen die ik nu niet naar buiten kan brengen, is het niet gelukt vrouwen voor ministersposten te vinden. Er komen wel vrouwen op lagere posities”, zei Padilha.

De ministers in het kabinet Temer zijn allen conservatief. Een aantal behoort tot de ultrarechtse evangelische stroming, die steeds meer politieke macht krijgt in Brazilië. Een verscherping van de abortuswet en een versoepeling van de regels voor wapenbezit staan bij sommigen hoog op de agenda.

Een aantal ministers heeft een dubieus verleden. Zo is de nieuwe minister van Landbouw grootgrondbezitter en sojaproducent Blairo Maggi, die zich in het verleden schuldig maakte aan het leegkappen van grote stukken bos in de Amazone. Zeven ministers uit Temers ploeg worden in verband gebracht met het omvangrijke corruptieschandaal rond semistaatsoliebedrijf Petrobras. Ook Temer zelf wordt door justitie beschuldigd van corruptie. Daarnaast loopt er nog een aparte afzettingsprocedure tegen hem voor zijn rol als vicepresident van Rousseff. Temer is bovendien impopulair: slechts 2 procent van de Brazilianen heeft volgens peilingen vertrouwen in hem.

Maar veel meer dan in namen en rugnummers zijn Brazilianen momenteel geïnteresseerd in de vraag wat de nieuwe regering gaat doen om de in een crisis verkerende Braziliaanse economie weer uit het dal te krijgen. Temer heeft beloofd dat er niet gesneden wordt in de sociale programma’s voor de armen uit de tijd van Rousseffs voorganger Luiz ‘Lula’ da Silva. Zijn minister van Financiën, Henrique Meirelles, was directeur van de centrale bank onder Lula en Rousseff, toen de Braziliaanse economie nog bloeide; zijn naam wekt vertrouwen. Toch sloot Meirelles al in zijn eerste persconferentie niet uit dat de belastingen omhoog zullen moeten om de overheidsbegroting weer in balans te krijgen. Hij zei te hopen dat dit tijdelijk is.