Kremlin: Poetin bereid te praten over crash MH17

Dat meldt het Kremlin. Poetin heeft later deze week een gesprek met de Maleisische premier.

De Russische president Vladimir Poetin. Foto Mikhail Klimentyev / Sputnik / AP)

De Russische president Vladimir Poetin is bereid om te praten over de crash van vlucht MH17 tijdens een onderhoud met de Maleisische premier Najib Razak, dat later deze week plaatsvindt. Dat heeft Poetins persoonlijke assistent Joeri Oesjakov dinsdag laten weten, meldt persbureau Reuters.

Razak woont een top van de ASEAN, een economisch en politiek samenwerkingsverband van landen in Zuidoost-Azië, bij in de Russische kustplaats Sotsji. “Mochten Maleisische vertegenwoordigers de kwestie van de Boeing willen bespreken, dan zullen wij zeker bereid zijn om hierover in gesprek te gaan”, aldus Oesjakov.

De Boeing van Malaysia Airlines werd op 17 juli 2014 neergehaald boven Oost-Oekraïens grondgebied. Bij de crash kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

Boek-raket

Volgens de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) werd vlucht MH17 in 2014 neergehaald door een Boek-raket van Russische makelij. Over of het projectiel werd afgevuurd door pro-Russische separatisten of door Russische militairen of strijders wordt door onderzoekers nog gediscussieerd. Veel analisten gaan er vanuit dat de Boeing per ongeluk werd neergeschoten en dat rebellen dachten een militair toestel in het vizier te hebben.

Moskou wijst iedere vorm van betrokkenheid resoluut van de hand. Het Kremlin ontkent dat er Russen actief zijn in Oost-Oekraïne of dat rebellen steun ontvangen van Rusland. Volgens Moskou is het passagierstoestel mogelijk neergeschoten door een straaljager van het Oekraïense leger. Ook is de theorie geponeerd dat het vliegtuig zou zijn geraakt door een Oekraïense Boek-raket.

Het OVV doet overigens geen uitspraken over de schuldvraag.