Wie vaak naar de kerk gaat heeft minder kans op kanker of hartziekten

Gezondheid Amerikaanse kerkgangers leven langer. En veel bewegen beschermt tegen hartziekten, dementie en kanker.

Interieur van de Riverside Church in New York.
Interieur van de Riverside Church in New York. AP / Kathy Willens

Vrouwen die vaker dan eenmaal in de week naar de kerk gaan hebben 33 procent minder kans om in een bepaald jaar te overlijden dan vrouwen die nooit naar de kerk gaan. Het is Amerikaans onderzoek, onder inmiddels oudere verpleegkundigen, maandag gepubliceerd in JAMA Internal Medicine. „Ons resultaat betekent niet dat artsen kerkgang aan hun patiënten moeten voorschrijven”, schrijven de onderzoekers. „Maar bij patiënten die al in een god geloven kan het bijwonen van een dienst worden aangemoedigd als vorm van betekenisvol sociale interactie.”

Het is al langer bekend dat kerkgangers een langer leven mogen verwachten dan niet-kerkgangers. Tegelijkertijd blijft het ook nu gissen waardoor kerkgangers langer leven. Bovendien is er alleen naar kerkgang gekeken en niet naar andere religieuze of spirituele beleving. De langere levenskans is het gevolg van een lagere kans op hartziekten en kanker.

Tegelijk met dit artikel zet de redactie van JAMA Internal Medicine een artikel online waarin wordt aangetoond dat mensen die in hun vrije tijd veel lichaamsbeweging hebben (wandelen is al goed) een lagere kans op veel soorten kanker hebben. Beweging beschermt tegen de meestvoorkomende vormen van kanker: borst-, long- en darmkanker. En nog tegen 10 andere kankers. Maar niet tegen prostaatkanker. Mensen die flink meer dan gemiddeld bewegen hebben een 10 tot 30 procent lagere kankerkans, vergeleken mensen die nauwelijks bewegen. Het is gemeten bij Amerikanen en Europeanen.

De adviezen om een half uur per dag te bewegen zijn gebaseerd op gezondheid voor hart en longen, waar bewegen ook goed voor is. Of meer beweging beter is tegen kanker blijft nog de vraag. Hoewel de studies onvergelijkbaar zijn: de gedachte dringt zich op dat kerkgang misschien wel beter tegen kanker beschermt dan veel bewegen.