Westerse wapens voor Libië

Een groep internationale grootmachten, onder leiding van de Verenigde Staten, heeft zich maandag bereid verklaard om de Libische regering van nationale eenheid te bewapenen. Nu geldt er nog een VN-embargo op wapenleveranties aan Libië. Maar op een bijeenkomst in Wenen zeiden de VS, de vier andere permanente leden van de VN-Veiligheidsraad, en vijftien andere landen dat ze Libië op bepaalde punten wilden vrijstellen van het embargo. De wapens zijn bedoeld voor de strijd tegen onder meer terreurgroep Islamitische Staat (IS).

De wapenleveranties moeten tevens de positie versterken van de Libische eenheidsregering die onder bemiddeling van de VN is gevormd. Die regering moet een einde maken aan de burgeroorlog in Libië tussen de twee regeringen, de ene in Tripoli en de andere in het oosten. Het gezag van de eenheidsregering wordt echter niet door alle partijen in het conflict erkend. Sommige milities in het westen van Libië, die eerst de regering in Tripoli steunden, hebben zich wel loyaal verklaard aan de eenheidsregering. In dit conflict met constant wisselende allianties kunnen wapens makkelijk in de verkeerde handen vallen. (AP)