Hudson’s Bay opent twintig warenhuizen in Nederland

Door twintig warenhuizen in de komende twee jaar te openen moeten er 2.500 banen gecreëerd worden.

Foto HBC

De Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay Company (HBC) gaat in de loop van de komende twee jaar twintig warenhuizen openen in Nederland. Door de opening van de warenhuizen worden er 2.500 banen gecreëerd, zo meldt het bedrijf.

Volgens het bedrijf is de uitbreiding naar Nederland de volgende logische stap in het veroveren van de markt in de Benelux. Het gaat volgens de Canadezen om warenhuizen op “hoogwaardige en gewilde locaties”, waarvoor langdurige huurovereenkomsten zijn gesloten. De verwachting is dat het om een aantal voormalige V&D-panden gaat. AT5 schrijft dat in ieder geval een van de locaties aan het Rokin in Amsterdam is, daar waar eerst het luxe warenhuis Haussmann zich wilde vestigen.

De eerste winkels moeten volgens HBC in de zomer van volgend jaar openen. In de tussentijd moet de verbouwing van de locaties tijdelijk werk opleveren voor 2.500 mensen. HBC verwacht dat er kapitaalinvesteringen ter waarde van 300 miljoen euro worden gedaan, voornamelijk door de verhuurders. Er komen warenhuizen onder de vlag van Hudson’s Bay en Saks OFF Fifth, die een slag luxer en modieuzer zijn dan het recent failliet verklaarde V&D. Zo worden er chique kledingmerken als Calvin Klein en Tommy Hilfiger en dure handtassen en schoenen verkocht. Saks OFF Fifth geldt als een designeroutletwarenhuis.

Speculaties

Met de mededeling komt er een einde aan de aanhoudende speculaties rondom de komst van het Canadese warenhuisbedrijf naar Nederland, die sinds het faillissement van V&D de kop opstaken. Vlak daarna toonde HBC interesse in tientallen locaties van de V&D, die op aantrekkelijke winkelstraten in verschillende Nederlandse steden waren gevestigd.

HBC is een van de oudste bedrijven ter wereld. Het werd in 1670 opgericht als handelsmaatschappij en kent tegenwoordig 460 warenhuizen in vier landen; Hudson’s Bay in Canada, Saks in de VS, Kaufhof in Duitsland en Galeria Inno in België. De omzet van alle ketens bij elkaar bedraagt ruim 8 miljard euro per jaar.

    • Sam de Voogt