Hudson’s Bay komt met 20 Nederlandse warenhuizen

Na het faillissement van V&D kwam Hudson’s Bay al in beeld. Nu is het officieel: er komen Canadese warenhuizen.

HBC, in 1670 opgericht als handelsmaatschappij, is één van de oudste bedrijven ter wereld.
HBC, in 1670 opgericht als handelsmaatschappij, is één van de oudste bedrijven ter wereld. Foto Bloomberg

De Canadese warenhuisketen Hudson’s Bay Company (HBC) is van plan de komende twee jaar twintig warenhuizen te openen in Nederland, zo heeft het bedrijf dinsdag gemeld.

Volgens Hudson’s Bay is de uitbreiding naar Nederland een „natuurlijke” stap in het veroveren van de markt in de Benelux. Sinds vorig jaar is het detailhandelsbedrijf al eigenaar van de Kaufhof-warenhuizen in Duitsland en Galeria Inno in België. Hudson’s Bay, dat tevens de warenhuisketen Saks in de Verenigde Staten bezit, telt meer dan 460 warenhuizen en 66.000 werknemers in vier landen. De omzet van alle ketens samen bedraagt ruim 8 miljard euro per jaar.

In Nederland openen de Canadezen naar eigen zeggen warenhuizen op „zeer gewilde en aantrekkelijke winkellocaties”, waaronder het pand aan het Rokin in Amsterdam waarvoor eerder luxewarenhuis Haussmann opteerde. Een ingewijde zegt dat HBC aast op zes tot tien voormalige V&D-panden.

In het persbericht stelt HBC lange termijn huurovereenkomsten te hebben afgesloten, of „binnenkort” af te sluiten. De renovatie van de panden zal „vooral worden gefinancierd door de verhuurders van de panden”, aldus het Canadese winkelbedrijf.

Einde aan speculaties

HBC zegt zelf 300 miljoen euro te investeren in de warenhuizen. Ze zullen naar schatting 2.500 banen opleveren en verder zal de verbouwing van de panden tijdelijk werk verschaffen aan 2.500 mensen in de bouw.

De eerste Nederlandse warenhuizen moeten volgens HBC in de zomer van volgend jaar opengaan. Er komen winkels onder de vlag van Hudson’s Bay en Saks OFF 5TH, die een slag luxer en modieuzer zijn dan het vorig jaar failliet verklaarde V&D, de Nederlandse warenhuisketen uit 1887 die al decennia noodlijdend was.

Met de aankondiging van HBC komt er een einde aan de speculaties rond de komst van het Canadese warenhuisbedrijf naar Nederland, die sinds het faillissement van V&D, eind vorig jaar, de kop opstaken.

Terwijl de curatoren van V&D een doorstart probeerden te realiseren onder leiding van CoolCat-oprichter Roland Kahn, probeerde HBC huurovereenkomsten te sluiten met vastgoedeigenaren van V&D-panden, die op aantrekkelijke plekken in verschillende steden waren gevestigd. Uiteindelijk mislukte de doorstart van Kahn en verloren zo’n 8.000 V&D-werknemers hun baan.

La Place overleefde het faillissement wel: de horecaformule van V&D, die wél winstgevend is, werd overgenomen door het Brabantse supermarktbedrijf Jumbo.