Hoe moet de Brit nou koken zonder gratis BBC-recepten?

Online journalistiek De BBC moet online ‘minder tijdschriftachtig’ worden en sluit de BBC Food-website met meer dan 11.000 recepten. Lezers reageren woedend.

De BBC maakte tv-kok Jamie Oliver groot

De opdracht aan de BBC van de regering was duidelijk: online moet zij meer op nieuws gericht en minder „tijdschriftachtig” zijn. „Als je een website hebt met features en recepten, dan is de BBC-site zowel een krant als een omroep”, zei minister van Financiën George Osborne vorig jaar juli. De BBC werd „imperialistisch”.

Dus sluit de Britse publieke omroep de speciale BBC Food-website met meer dan 11.000 recepten. Een eerste stap in een bezuiniging van 15 miljoen pond (19 miljoen euro) op online.

Maar dat blijkt niet wat de Brit wil. Toen het nieuws dinsdagochtend bekend werd, klonk zelfs bij BBC-radiopresentatoren de verontwaardiging door. Een online petitie de BBC op andere gedachten te brengen, werd binnen enkele minuten duizenden keren onderschreven. En op sociale media leek het alsof het land op tilt ging.

Cultureel erfgoed

„Pak een salami en een mes. Snijd dunne plakjes tot er niets meer over is van een gewaardeerd instituut [als de BBC]”, reageerde oud-vicepremier John Prescott op Twitter.


Xanthe Clay, eetschrijfster voor de The Daily Telegraph noemde het receptenarchief vanwege de Britse recepten „deel van ons cultureel erfgoed”. De populaire foodblogger Jack Monroe schreef op Facebook: „Toen ik een uitkering had, leerde ik koken door de gratis online recepten, het is afschuwelijk dat de BBC deze essentiële dienst schrapt.”

De BBC moet echter minder gaan doen. Omdat haar handvest, waarvoor de plannen vorige week bekend werden, zal voorschrijven dat zij „onderscheidend” moet zijn. En omdat haar budget met zo’n 10 procent krimpt: van het kijk- en luistergeld betaalt de omroep inmiddels ook de Wereldomroep, het uitrollen van breedband in het hele land, en vanaf deze zomer de vergoeding waardoor 75-plussers gratis televisie kunnen kijken.

De BBC-top snijdt liever in het bijhouden van de „Vijfhonderd ideeën voor salades en 3.628 voor hartige taarten” dan in het brengen van nieuws.

Kookprogramma’s blijven

Het is niet zo dat kookprogramma’s verdwijnen. Deze week alleen (maandag meegeteld) is er 18 uur en drie kwartier aan kook- en eetprogramma’s op BBC1 en BBC2 te zien. Ze blijven razend populair: de finale van The Great British Bake Off trok vorig jaar 12,5 miljoen kijkers, de finale van seizoen 16 van Masterchef vorige week 5 miljoen kijkers, een marktaandeel van bijna 25 procent. De BBC maakte koks als Jamie Oliver (Naked Chef, 1999) groot.

Nieuwe recepten uit de kookprogramma’s komen wel online, maar zullen slechts dertig dagen na uitzending te bekijken zijn. Oude recepten worden niet meer bijgewerkt. Een deel van het archief zal mogelijk verhuizen naar de Good Food-website, dat door de commerciële tak van de BBC wordt gerund, BBC Worldwide, en is gelieerd aan het gelijknamige kooktijdschrift.