Grote brand verwoest markthal in Brabants Katwijk

Het gebouw met een oppervlakte van 30.000 vierkante meter is grotendeels verwoest. Mogelijk is daarbij asbest vrijgekomen.

Foto Lex van Lieshout/ANP

In het Noord-Brabantse dorp Katwijk heeft een grote brand de evenementenhal Vrije Markt verwoest. Bij de verwoesting van de hal met een oppervlakte van 30.000 vierkante meter is vermoedelijk asbest vrijgekomen.

De gemeente Cuijk, waartoe Katwijk behoort, meldt dat de brand maandag rond 22.45 uur uitbrak. De vlammenzee was al vrij snel onder controle, maar zo groot dat de brandweer het vuur gecontroleerd liet uitbranden. Er vielen geen gewonden, al moesten bewoners van drie huizen kortstondig worden geëvacueerd. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Twitter avatar 112landvancuijk 112landvancuijk.nl Zeer grote brand vrije markt Cuijk https://t.co/GlL6p0LZdg

Er zijn volgens de gemeente schadelijke asbestdeeltjes aangetroffen bij de brand. De brandweer probeert te voorkomen dat de deeltjes zich verspreiden, door onder meer de omgeving van het terrein af te zetten. Omwonenden wordt geadviseerd ramen en deuren dicht te houden.

Het lijkt erop alsof drie van de vier hallen op het terrein zijn verloren. Er staat nog een vierde hal en een nieuw gebouw op het industrieterrein, waarvan niet duidelijk is of die zijn behouden. Volens Omroep Brabant staan er normaal gesproken elke zaterdag op de markt in de hallen zo’n 1.500 kramen. Zevenhonderd daarvan zijn vaste kramen, waarvan standhouders hun spullen meestal in de panden achterlieten.