Eerste baby afgestaan via een vondelingenkamer

Voor het eerst is in Nederland gebruikt gemaakt van een vondelingenkamer. In Groningen heeft een moeder haar pasgeboren kind overgedragen aan vrijwilligers van Stichting Beschermde Wieg. De moeder wist zich geen raad, vertelt Kitty Nusteling van de stichting, en belde in de nacht van donderdag op vrijdag de crisislijn. Voor de bevalling werd een verloskundige ingeschakeld. Het kindje werd onderzocht in het Martiniziekenhuis en is in goede gezondheid ondergebracht bij een crisispleeggezin. Het te vondeling leggen van een kind is in Nederland verboden. Er staat een celstraf van ruim vier jaar op en een boete van zo’n 20.000 euro. De moeder heeft een half jaar om op haar beslissing terug te komen. De afstammingsgegevens zijn overhandigd aan een notaris. (NRC)