Fitnessketen Basic-Fit gaat naar de beurs

De Nederlandse fitnessketen wil schulden herfinancieren en verdere groei mogelijk maken.

De opbrengst van de beursgang werd eerder geschat op minimaal 1,1 miljard euro. Foto: Lex van Lieshout / ANP

Basic-Fit gaat naar de beurs. Dat heeft de Nederlandse fitnessketen dinsdag aangekondigd in een persbericht.

Het bedrijf laat de weten op korte termijn de gang naar de beurs te willen maken. Hierbij zal rekening worden gehouden met de marktomstandigheden. Basic-Fit zegt met de verkoop onder meer schulden te willen herfinancieren, de naamsbekendheid te willen vergroten en verdere groei mogelijk te willen maken.

In Nederland nog ruimte voor 125 vestigingen

Het openen van een fitnesscentrum kost ongeveer een miljoen euro, zei bestuursvoorzitter René Moos dinsdag. De beursgang moet kapitaal opleveren om de keten verder uit te breiden. Basic-Fit wil met name groeien in Frankrijk, maar ook vestigingen openen in landen waar het bedrijf nog niet actief is. Volgens Moos is in Nederland nog ruimte voor 125 vestigingen bovenop de 140 die er al zijn.

Het is nog niet bekend hoeveel nieuwe aandelen er voor institutionele en particuliere beleggers zullen worden uitgegeven. De opbrengst van de beursgang werd eerder geschat op minimaal 1 miljard euro. Van het bestaande aandelenkapitaal verkoopt het bedrijf tussen de 25 en 50 procent, zei Moos dinsdag. Een deel van die aandelen komt van het management van Basic-Fit, een ander deel van investeringsmaatschappij 3i. Basic-Fit is voor 52 procent in handen van de Britse investeringsmaatschappij, die ook winkelketen Action in handen heeft.

Bestuursvoorzitter Moos:

“We geloven dat een beursgang een logische volgende stap is in de ontwikkeling van Basic-Fit. Niet alleen maakt het ons mogelijk onze financiële positie verder te verstevigen, het zal ons ook volledige toegang geven tot kapitaalmarkten waardoor we meer centra in heel Europa kunnen openen.”

351 fitnesscentra

Basic-Fit is, afgemeten aan het aantal sportsscholen, naar eigen zeggen de grootste budget-fitnessketen in Europa met 351 vestigingen in Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Spanje. Het bedrijf verwacht in 2016 in totaal 65 tot 75 sportscholen te openen. Basic-Fit heeft meer dan één miljoen leden en een jaaromzet van 202 miljoen euro.