Ex-neuroloog Jansen definitief vrijgesproken van medische missers

In het cassatieberoep dat het OM had aangetekend acht de Hoge Raad de vrijspraak door het gerechtshof voldoende gemotiveerd.

Voormalig neuroloog Ernst Jansen.
Voormalig neuroloog Ernst Jansen. Foto Jerry Lampen/ANP

De Hoge Raad laat de vrijspraak van oud-neuroloog Ernst Jansen, die vroeger als Ernst Jansen Steur door het leven ging, staan. In het cassatieberoep dat het OM had aangetekend acht de raad de uitspraak in het hoger beroep door het gerechtshof voldoende gemotiveerd.

De advocaat-generaal had in maart al geadviseerd aan de Hoge Raad de vrijspraak van voormalig neuroloog Jansen te laten staan.

Jansen werd in eerste instantie begin 2014 veroordeeld tot drie jaar cel vanwege leed dat hij patiënten opzettelijk zou hebben aangedaan in de periode van 1997 tot 2003 in het ziekenhuis van Enschede. In hoger beroep werd hij vorig jaar echter vrijgesproken omdat er volgens het gerechtshof geen sprake was van opzet. Jansen kreeg alleen zes maanden voorwaardelijke celstraf voor verduistering, diefstal en valsheid in geschrifte.

Lees ook een interview met de arts die het durfde de foute diagnoses van Jansen te relativeren op televisie: ‘Klinische blik? Daar heb ik nooit in geloofd’

Omdat het OM in cassatie ging tegen die veroordeling kwam de zaak voor bij de Hoge Raad. Die kon niet inhoudelijk over de zaak oordelen, maar enkel zich uitspreken over of het recht goed was toegepast. Was dat niet zo geweest, dan had de zaak opnieuw behandeld moeten worden.

Grootste medische strafzaak ooit

De zaak Jansen is de grootste strafzaak op medisch gebied die ooit is gevoerd in Nederland. Het Openbaar Ministerie eiste in eerste instantie zes jaar cel tegen de voormalige neuroloog. Hij zou de gezondheid van acht patiënten opzettelijk benadeeld hebben met ernstig letsel tot gevolg en in één geval zelfs de dood. Zo zou hij verkeerde diagnoses gesteld hebben, waardoor patiënten jarenlang rond liepen met het idee dat ze ziek waren, en schreef hij onnodig zware medicijnen voor.

Lees ook het stuk dat verscheen bij het begin van de rechtszaak tegen Jansen: Was hij nou een arts of écht een monster?

Experts stelden vast dat Jansen verminderd toerekeningsvatbaar is. Zo heeft hij hersenletsel opgelopen door een auto-ongeluk. Daarnaast heeft hij een narcistische persoonlijkheidsstoornis en ADHD, en gebruikte hij zware medicijnen en overmatig alcohol. Met de veroordeling tot drie jaar cel werd Jansen de eerste arts in Nederland die wegens medische fouten tot een celstraf was veroordeeld. Totdat het hof in hoger beroep die beslissing terugdraaide.