Eerste baby afgestaan via een vondelingenkamer

In Groningen heeft een moeder haar pasgeboren kind overgedragen aan Stichting Beschermde Wieg.

Een kinderkamer in een ziekenhuis.
Een kinderkamer in een ziekenhuis. Foto: Lex van Lieshout / ANP

Voor het eerst is er in Nederland gebruikt gemaakt van een vondelingenkamer. In Groningen heeft een moeder haar pasgeboren kind overgedragen aan vrijwilligers van Stichting Beschermde Wieg.

De moeder wist zich geen raad, vertelt Kitty Nusteling van de stichting, en belde in de nacht van donderdag op vrijdag de crisislijn. Voor de bevalling schakelde de stichting een verloskundige in. Het kindje werd onderzocht in het Martiniziekenhuis en is in goede gezondheid ondergebracht bij een crisispleeggezin. De moeder heeft een half jaar om op haar beslissing terug te komen. De afstammingsgegevens zijn overhandigd aan een notaris.

Het te vondeling leggen van een kind is in Nederland verboden. Er staat een celstraf van ruim vier jaar op en een boete van zo’n 20.000 euro.

Meerdere babykamers

In Middelburg, Papendrecht en Oudenbosch zijn eveneens babykamers. De initiatiefnemers van Stichting Beschermde Wieg willen dat de wet gewijzigd wordt. Kitty Nusteling:

“Een moeder die haar kind veilig en anoniem achterlaat mag niet langer bestraft worden.”

Nusteling vertelt dat de stichting twee keer eerder door ontredderde moeders is gebeld, maar toen wist te voorkomen dat ze hun kind afstonden.