Rechter verbiedt delen van omstreden Erdogangedicht

De seksueel getinte delen van de tekst van Böhmermann acht de rechtbank ontoelaatbaar.

Archiefbeeld. Böhmermann op de set van Neo Magazin Royale. Foto ZDF

Het “smaadgedicht” dat de Duitse satiricus Jan Böhmermann heeft voorgelezen op televisie, is voor een groot gedeelte in strijd met de wet. Dat heeft de rechtbank in Hamburg geoordeeld, meldt Der Spiegel. Hoewel de rechtbank de tekst wel ziet als satire, werden delen ervan als ontoelaatbaar beoordeeld.

Volgens Der Spiegel werden de seksueel getinte delen van het gedicht door de rechter verboden. Böhmermann schreef in het gedicht in het programma Neo Magazin Royale onder meer dat Erdogan kinderporno kijkt en seks heeft met dieren.

Het gedicht werd door een parlementariër van het CDU voorgedragen in de Bondsdag. Het was zijn bedoeling te laten zien hoe kwetsend het gedicht voor Erdogan moest zijn, maar het resultaat is dat de (door de ZDF online gehaalde) tekst nu onder meer wordt vastgelegd in een officieel parlementair verslag.

Volgens de advocaat van Böhmermann kan de rechter niet zomaar stukken uit een tekst schrappen. “Het gedicht moet als één worden beschouwd en in de context van het programma waarin het gedicht werd voorgedragen worden gezien.”

Het gedicht van Böhmermann leidde tot een verhit debat over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting, en de invloed die Ankara zou hebben op de vrijheid van meningsuiting in Europa. De zaak kwam uiteindelijk na bemoeienis van Bondskanselier Angela Merkel bij het Openbaar Ministerie te liggen.