Dit doet een drugsverslaafde op zijn laatste dag voor rehab

Geld verdienen. Heroïne scoren. Gebruiken. Het is de dagelijkse routine van drugsverslaafden als Jason. Kijk mee met de laatste dag voor zijn opname.

“Clonazepam, Alprazolam, cocaïne, heroïne en crack. Dat was het wel.” Drugsverslaafde Jason somt op wat hij de afgelopen drie dagen gebruikt heeft, terwijl hij wordt geïnterviewd door een verslaggever van CBS News. Jason heeft het nieuwsstation toestemming gegeven om hem te volgen op zijn laatste dag voordat hij de afkickkliniek in gaat.

Het Amerikaanse nieuwsstation maakt hierover de serie “In the Shadow of Death: Jason’s Journey”. Jasons verhaal is onderdeel van een groter researchproject over opiatenverslaving in de Verenigde Staten.

Heroïne. Niets anders.

Jasons grootste verslaving is toch heroïne. “Als ik ‘s ochtends mijn ogen open, is heroïne het eerste waar ik aan denk. Niets anders.” Volgens Jason herkennen veel drugsgebruikers zich hier wel in. “En als je geen geld hebt, ben je alleen maar bezig met hoe je geld bij elkaar kunt krijgen om zo snel mogelijk heroïne te scoren.”


Let op: de beelden in deze reportage kunnen als schokkend worden evaren

In de eerste aflevering van de de meerdelige serie zien we hoe Jason ‘s ochtends in Boston de straat op gaat, per telefoon geld schooit bij zijn tante in California en medicijnen snuift op een openbaar toilet. Dat blijkt nogal een uitdaging: “we zitten hier in een populair gebruikersgebied. Ze laten hier niet zomaar iedereen op de openbare toiletten.”

Lees ook: Eline (30) was verslaafd aan ghb. “Met een buisje verdwijnen je tranen.”

Later op de avond zien we Jason bij een vriend thuis, waar ze in het bijzijn van diens driejarige zoontje heroïnespuiten klaarmaken. Jasons broertje - ook verslaafd - belt op om te laten weten dat hij stopt met zijn detox-programma. Jason probeert hem over te halen om in het programma te blijven. Hij huilt, om vervolgens zelf de heroïnespuit weer op te pakken.

Even later staat de auto klaar: het is tijd om naar de kliniek te gaan. Deel twee is volgende week dinsdag te zien.

Lees ook: De ‘heroïne-epidemie’ kostte vele junks het leven. Frank en Eric overleefden