Economie

Didi wil naar de beurs van New York

De Chinese taxidienst Didi wil een beursnotering, India verwelkomt Apple baas Tim Cook en Toyota gaat nog meer auto’s bouwen in Maleisië.

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Taxidienst Didi Chuxing wil naar de Amerikaanse beurs. De beursgang zou in 2018 moeten plaatsvinden, weet Reuters te melden op basis van een anonieme bron. Een woordvoerder in Beijing ontkent echter dat er zulke plannen zijn.

De waarde van het bedrijf wordt geschat op 25 miljard dollar (22 miljard euro) en het zou de belangrijkste beursgang van een Chinees bedrijf zijn sinds Alibaba twee jaar geleden een notering kreeg. Een beursgang in China is uitgesloten, zo denkt Reuters. Aangezien er 800 bedrijven wachten op goedkeuring, zou een beursgang een nogal onvoorspelbare onderneming zijn.

Afgelopen week werd bekend dat Apple een miljard dollar in Didi steekt. Het taxibedrijf is op zoek naar nog eens twee miljard dollar aan investeringen.

Didi is de grootste taxidienst in China en daarmee de voornaamste concurrent voor Uber. Eerder meldde Bloomberg al dat Didi volgend jaar, in 2017 al een notering aan de beurs van New York wilde hebben. Maar dat zou de snel zijn, aldus de anonieme bron van Reuters.

Tim Cook komt aan in India

Het is bijna zover, kopt de Economic Times. Tim Cook komt vandaag aan in India en blijft waarschijnlijk de hele week. Het is niet eens de eerste keer dat de Apple topman het land bezoekt: hij was er al acht keer sinds hij CEO werd. Wat Cook precies op het programma heeft staan, wordt niet bekendgemaakt.

Zeker is wel dat Cook de Indiase premier Narendra Modi zal ontmoeten. De Indiërs zijn een belangrijke afzetmarkt voor Apple. Terwijl de verkoopcijfers overal ter wereld in het slop raakten, groeide de verkoop van iPhones in India met maar liefst 56 procent tussen januari en maart van dit jaar.

Marktonderzoeker Jaideep Mehta (IDC) snapt wel dat Cook India bezoekt.

Apple wil graag aan de slag met Apple winkels, en Cook kijkt waarschijnlijk hoe hij kan samenwerken met de regering om dat voor elkaar te krijgen. India is dé plek waar de toekomstige veldslag tussen Apple’s concurrenten zal plaatsvinden, dus hij wil uit eerste hand het marktscenario zien.

India wil Apple overhalen om de productie van de telefoon op te schroeven, in het kader van de ‘Make in India’ campagne, vertelt een ambtenaar tegen Economic Times. Foxconn heeft de productiecapaciteit in India al opgeschroefd, om onder meer telefoons voor Xiaomi te maken.

Toyota zet in op Maleisië

Toyota gaat een nieuwe fabriek in Maleisië bouwen. Het gaat in die regio zo goed met de verkoop van onder meer Vios sedans en Hilux wagens, dat er méér geproduceerd moet worden. Alles draait om efficiëntie, schrijft de Nikkei Asian Review.

De twee bestaande fabrieken krijgen er dus een derde bij, waardoor de productie kan worden gesplitst per autotype. Toyota produceert sinds 1968 in Maleisië en maakt 80 duizend voertuigen per jaar voor de Maleisische markt. Dat aantal moet omhoog naar 100 duizend.

Vorig jaar werden er 660 duizend nieuwe auto’s verkocht in Maleisië. Daarmee staat het land op de derde plek, achter Indonesië en Thailand. De verwachting is dat de verkoopcijfers in Azië het komend jaar gaat groeien.