De wereld klonk nooit zo vreemd

NRC test: Hear, een app die je met ‘augmented reality’ wil laten ontspannen, vrolijker wil maken of je wil laten concentreren.

Even heb ik het gevoel dat ik superkrachten heb. Elke individuele stap die ik zet, hoor ik. De tram die zich honderd meter verderop op een andere weg bevindt, lijkt mij hard bellend te waarschuwen. De auto die nog niet eens een beetje in de buurt is, klinkt alsof hij naast me optrekt. En ik hoor als ik langsloop nog net niet woord voor woord het gesprek dat een oudere vrouw met de man achter de kassa in het bloemenstalletje voert. Door mijn koptelefoon hoor ik als het ware een studioversie van mijn eigen leven op dit moment.

Hear staat ingesteld op ‘super hearing’, wat precies doet wat je met die naam zou verwachten. Het is een van de zeven modi van de app, die ‘augmented reality’ voor je oren biedt. Hear pikt al je omgevingsgeluid op via de microfoon van je tablet of telefoon en gooit dit door filters om het vervormd je koptelefoon in te sturen. Het zorgt voor een waanzinnig ‘trippy’ ervaring; het is alsof je even bent losgekoppeld van je omgeving.

Het filter dat je supergehoor geeft, is nog vrij normaal. ‘Relax’ maakt van al het geluid een vervreemdende golf melodieën. Alsof je in een futuristische kerk staat en er iemand in de verte op een orgel speelt. ‘Happy’ herhaalt geluiden in verschillende toonhoogtes, waardoor het lijkt alsof versies van jezelf je plagerig nadoen. En ‘office’ maakt van je omgeving een monotone geluidsbrij. Je kunt zelfs eventuele geluiden vertraagd laten binnenkomen. Alle filters zijn aan te passen en het werkt allemaal bijzonder goed.

De namen zijn niet zomaar gekozen. Het is de bedoeling dat de filters doen wat de naam belooft: je laten ontspannen, vrolijker maken, laten concentreren. Dat lukt allemaal waarschijnlijk vooral als je gewend bent aan hoe apart het resultaat is dat Hear je geeft. En dat duurt even. Het filter ‘sleep’ zou je „de diepste slaap en meest surrealistische dromen van je leven” moeten geven, maar ik vraag me af of ik ooit in slaap kan komen met geluid dat niet misstaat in een horrorfilm. Maar als app om mee te experimenteren, is het meer dan de moeite waard.

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia 

    • Frank Huiskamp