De Vries vs De Vries, wie wint?

P eter Paul de Vries verwierf faam als directeur (1995-2007) van de VEB, de Vereniging van Effectenbezitters. Beleggersbelangen verdedigen? Je kon hem er wakker voor maken. Nu leidt hij de beursgenoteerde investeerder Value8.

Twee weken geleden kraakte financieel analist Roel Gooskens op website Follow the Money de winst van Value8. Deugt dat wel? De koers van Value8 kreeg een knauw.

Hoe zal Value8-directeur De Vries op een aandeelhoudersvergadering reageren in een denkbeeldige confrontatie met VEB-directeur De Vries?

En dan is het nu tijd voor uw vragen. Ja, achter microfoon 2, wilt u eerst uw naam noemen? - De Vries is de naam. Voor de VEB. Ik ...

- ...Meneer De Vries, welkom. Ik zie op de aanmeldingslijst dat de VEB vijf aandelen bezit. We zullen zeggen: u moet ’t niet hebben van kwantiteit. Dan maar kwaliteit?

- Precies, over die kwaliteit wil ik ’t hebben. Gooskens schreef dat uw beleggingen 7 miljoen in waarde zijn gestegen, zodat u 5 miljoen winst kon rapporteren. Niks kwaliteitswinst. Oncontroleerbaar. Manipuleerbaar.

- Uw vraag?

- Waarom klopt u de cijfers op?

- Value8 becijfert jaarlijks de reële waarde van die beleggingen enzo. Kosten zijn er ook, maar die zitten niet in die 7 miljoen. En ons belangrijkste bezit, onze bedrijven waarvan we de meerderheid of alle aandelen hebben, in de gezondheidszorg en zakelijke dienstverlening, zijn winstgevend en groeiend. Maar we zijn voorzichtige boekhouders. De waardegroei van die bedrijven ziet u nu niet in onze cijfers. De commissarissen houden ook strak toezicht op me. En onze externe accountant doet de rest.

- Dan zeg ik: u heeft wel een héél groot vertrouwen in een beroepsgroep die van affaire naar affaire is gewankeld. Maar uw commissarissen... Nou, nou. Drie van de vier heren zijn AOW’ers, geen enkele echte ondernemer. Wordt het niet tijd voor verjonging?

- Ik begrijp uw punt. We werken er hard aan. Ik denk dat u snel een nieuw gezicht zult zien. Een vrouw.

- Dat moeten we dan maar afwachten. Wat ons als VEB enorm stoort is dat het totaalrendement voor beleggers vorig jaar min 9 procent was, maar dat de directie wel zijn volledige variabele beloning incasseert. Voor u 40.000 euro. Bonus voor u, malus voor de belegger, en...

- Ik onderbreek u even. Ik ben óók grootaandeelhouder, zoals u weet. Ik bezit 2.277.324 aandelen. Dus als er iemand pijn lijdt, dan ben ik het wel.

- Waarvan akte. U lijkt met Value8 trouwens wel een Winkel van Sinkel, zoveel verschillende sectoren. Waarom kiest u niet voor minder kwantiteit, meer kwaliteit?

- Hier zijn we gewoon goed in, meneer de Vries.

- Of heeft u ’t hoog in de bol? Ik zag dat u laatst naar de aandeelhoudersvergadering van superbelegger Warren Buffett in Omaha was geweest. En dat u Buffetts colablikje als relikwie hebt meegenomen. Dat staat daar naast u? Ook nog in Las Vegas geweest om een gokje te wagen?

- Nee. De vergadering met Buffet was pure passie. Fan-tás-tisch. 40.000 beleggers. Value8 heeft de helft van de reis betaald, dat was werk, aftrekbare kosten. De andere helft was vakantie. Heb ik zelf betaald.

- Nog twee vragen.

- Nee, dit was nummer vijf, uw laatste vraag.

- Huh... Mag je hier per aandeel maar één vraag stellen?

- Nee, maximaal vijf. Vroeger mocht je bij voedingsbedrijf CSM maar drie vragen stellen. Zo krenterig ben ik niet. Microfoon 2 kan uit. Ik zie een mevrouw bij microfoon 1.

    • Menno Tamminga