De beste topschutter ooit in de Serie A, maar niet het beste doelpunt?

Zo’n beetje alle Europese competities liepen dit Pinksterweekend ten einde. Stom toeval: juist die liga’s vormen deze week de volledige top 3.

Zo’n beetje alle Europese competities liepen dit Pinksterweekend ten einde. Stom toeval: juist die liga’s vormen deze week de volledige topdrie.

Langzaam wordt de blik verlegd naar Euro 2016. De voorlopige selecties worden bekend: wie gaat wel, wie niet? ‘Wij’ doen niet mee en dat laat zich nu met de week meer en meer voelen. Nog drieënhalve week en de Beau Jeu gaat rollen in het land van Zinedine Zidane, die dit weekend precies veertien jaar geleden weergaloos de Champions League-finale besliste.

Het was ook het weekend waarin Dani Alves de grootmeester Pelé onttroonde als meest gelauwerde speler in de geschiedenis van het Braziliaanse voetbal. Dani Alves, serieus. Dankzij de titel van Barça heeft-ie nu dertig prijzen gewonnen. Tevens diende zich het beste bijna-doelpunt van het seizoen aan in de kampioenswedstrijd van Besiktas.

3. Gonzalo Higuaín (Napoli)

Zowel Higuaín als Fernando Torres deed dit weekend een acrobatische poging. En de laatste jaren hebben we weleens flauw gedaan over Torres, die er niks meer van kon, maar in de laatste tien competitieduels acht goals en drie assists voor El Niño, hè. Dit weekend een fraai doelpunt, maar Higuaín deed het nog net wat mooier en werd hierdoor ook de beste topschutter ooit in de Serie A: 36 goals.

2. Karim Tarfi (De Graafschap)

Wat een heerlijke bal. Hier droom je van als voetballer. Om, al is het maar één keer, de bal zo lekker uit de lucht te plukken. Tarfi deed het, en laat zo eveneens prima poeiers van bijvoorbeeld Senad Lulic (Lazio Roma), Miguel Layun (FC Porto) en zelfs Joey Pelupessy (Heracles) achter zich.

1. Guillermo Molins (Malmö FF)

De toegewijd volger van Belgisch voetbal zal de naam Molins misschien nog wel wat zeggen. In 2011 legde Anderlecht een half miljoen op tafel om de Uruguayaanse Zweed te strikken. Dat lukte, alleen liep Molins direct een zware knieblessure op en wist hij in twee seizoenen te Brussel niet door te breken. Inmiddels terug in de moederschoot werd de nu 27-jarige aanvaller dit weekend een internethit met deze goal.