D66 presenteert plan voor pensioenhervorming

Steven van Weyenberg, Kamerlid voor D66.
Steven van Weyenberg, Kamerlid voor D66. Foto: David van Dam

Werkgevers en vakbonden in de Sociaal Economische Raad (SER) moeten zich deze week unaniem uitspreken voor één nieuw stelsel met persoonlijke pensioenpotten.

Die oproep doet D66-Kamerlid Steven van Weyenberg in aanloop naar een langverwacht onderzoek over dit onderwerp dat de SER vrijdag presenteert. „Ik hoop dat de SER het lef heeft om te kiezen voor échte hervormingen”, zegt fractiespecialist Van Weyenberg.

Het kabinet, werkgevers en vakbonden en de pensioensector discussiëren al jaren over hervorming van het stelsel voor aanvullende pensioenen op de AOW. Het huidige stelsel staat onder druk door de lage rente, omdat mensen langer leven en langer pensioen krijgen en door economische schokken. De SER noemde een nieuwe variant met persoonlijke pensioenen vorig jaar „interessant, maar onbekend” en heeft deze variant nader uitgewerkt.

Lees ook Iedereen baas over eigen pensioen - een interview met Van Weyenberg

Van Weyenberg noemt het een „gemiste kans” als de sociale partners en ook de politiek zich nu niet duidelijk uitspreken voor een variant met persoonlijke pensioenen. Dit kabinet kan voor de Tweede Kamer-verkiezingen in maart volgend jaar al een begin maken met afschaffing van de zogenoemde doorsneepremie, vindt het Kamerlid. De kritiek hierop is dat iedereen in procenten wel evenveel premie betaalt, maar jongeren meer betalen voor pensioenen van ouderen dan andersom.
„Ik begrijp wel dat werkgevers en vakbonden in pensioenbesturen vasthouden aan hun machtsposities en tegen verandering zijn”, zegt hij. „Maar de politiek moet zich daardoor niet laten gijzelen.”

10-puntenplan

Zelf presenteert D66 dinsdag een 10-puntenplan voor een „radicale” hervorming. Nederlanders krijgen in dit plan hun eigen pensioenpot en kunnen zelf hun pensioenfonds en beleggingsrisico kiezen. Wie wil, mag vijf jaar ‘premievakantie’ opnemen en later 10 procent van het pensioen ineens. Wie meer dan 100.000 euro per jaar verdient, is nu niet verplicht om pensioen te sparen. D66 wil deze inkomensgrens verlagen naar circa 50.000 euro.

De SER bevestigt dat de variant ‘persoonlijk pensioenvermogen met collectieve risicodeling’ is uitgewerkt en vrijdag wordt vergeleken met andere varianten. De SER zal dan ook het vervolg van het traject bespreken. ,,Daarna wil de SER graag in gesprek gaan met alle politieke partijen, dus zeker ook met D66’’, aldus een woordvoerder.