Tanzania schrapt ‘spookambtenaren’ van loonlijst overheid

Tanzania heeft meer dan 10.000 niet-bestaande ambtenaren van haar loonlijst geschrapt in een poging de corruptie terug te dringen. Het land staat op de 117de plaats (van de 167) van de corruptieperceptie-index van Transparency International. Betalingen aan de ‘spookambtenaren’ kostten de Tanzaniaanse overheid meer dan 2 miljoen dollar per maand. De in oktober herkozen president John Magufuli beloofde in zijn campagne de verspilling van overheidsuitgaven tegen te gaan. Hij beval in maart te beginnen met het nagaan van de loonlijsten. Verwacht wordt dat nog meer niet-bestaande ambtenaren zullen worden gevonden. Tanzania betaalt zijn geschatte 550.000 ambtenaren meer dan 260 miljoen dollar per maand. Meer Afrikaanse landen kampen met het fenomeen van de spookambtenaar. In februari schrapte Nigeria nog 24.000 ambtenaren die niet bleken te bestaan. (BBC,Reuters)