Buiten de deur mailen

Marc Hijink bespreekt ontwikkelingen in tech. @MarcHijinkNRC

De wereld viel vorige week over Henk Kamp heen. Nieuwsuur ontdekte dat de minister van Economische Zaken (VVD) zijn privémail gebruikt voor zijn werk. Hij overtreedt daarbij de richtlijnen van de overheid. Al werd zijn mailaccount gehackt, de minister blijft vrolijk buiten de deur mailen „omdat dat gemakkelijker is voor mij”.

Bij zoveel Twentse eigenwijsheid breekt me de klomp. Maar tuttuthoho, wie zonder zonde is, werpe de eerste steen. Er zijn hele volksstammen die Gmail voor hun werk gebruiken of gebruikt hebben terwijl hun werkgever daar niet van gediend is.

Het is een erfenis uit de tijd dat we van de afdeling systeembeheer een maandelijkse dreigmail kregen om on-mid-del-lijk onze mailboxen op te schonen. Anders zou de server door zijn hoeven zakken en het bedrijf in de afgrond verdwijnen.

Meer lezen over tech en media? Volg ons op Twitter: @NRCTechMedia 

Buiten het kantoor lonkte Gmail. Googles maildienst bood bij de introductie in 2004 een gigabyte aan gratis ruimte. Eén magische gieg, slechts een muisklik verderop. Ik liet meteen mijn werkmail automatisch naar de Google-server sturen. Dat was voordat we van Edward Snowden over de NSA en GCHQ hoorden – ook voordat andere providers onbeperkte mail aanboden zonder dat ze je berichten scannen op potentieel advertentiemateriaal.

Dankzij Gmail hoefde ik niets meer weg te gooien. Googles ingebouwde zoekmachine werkte ook veel sneller dan inloggen op een roestige bedrijfsserver. Mail verwerken en rangschikken in de daartoe bestemde vakjes en bakjes: nergens voor nodig. Zo werd ik een mailverzamelaar, een forward hoarder die een almaar groeiende inbox achter zich aan zeult. Mijn moeder zei altijd al dat ik mijn kamer op moest ruimen – het is maar goed dat ze mijn mailbox met twintigduizend mails niet ziet.

Toch zijn er, twaalf jaar na de introductie van Gmail, nog weinig redenen om voor het gemak buiten het werk om te mailen. Clouddiensten als Microsoft Office 365 of Google Apps (de zakelijke variant van Gmail) bieden ruimte genoeg, hun automatische filters maken het een stuk eenvoudiger om je mailberg onder controle te houden en de mobiele versie van Outlook is een stuk gebruiksvriendelijker dan voorheen.

Tot zover de techniek. Nu het gedrag. Of nu het ergste gebeurde (diefstal van staatsgeheimen) of juist helemaal niets (een willekeurige phishing-aanval, en de inbrekers hadden geen interesse in mails van Kamps ambtenaren), de minister moet zich aan de regels houden. Zelfs al vindt hij dat onzin. En zelfs al trekt hij zich in 2017, na 33 jaar, terug uit de landelijke politiek.

Zoals altijd bij beveiliging is de mens de zwakste schakel. Kamp stak vorig jaar nog een gloedvol pleidooi af tijdens de opening van de Cyber Security Week, in Den Haag. „Onze digitale infrastructuur moet beschermd worden tegen bemoeienis van buitenaf en onvoorziene ongelukken.”

En tegen eigenwijze ministers.