Philips brengt over 10 dagen kwart van lichtdivisie naar de beurs

Philips brengt op 27 mei een kwart van zijn lichtdivisie naar de beurs. Het nieuwe aandeel, Philips Lighting, gaat tussen 18,50 en 22,50 euro kosten.

Dat blijkt uit het prospectus, een bij een beursgang verplicht document met informatie voor beleggers, dat maandag voor beurs werd gepubliceerd. Philips Lighting krijgt daarmee een marktwaarde van 2,8 miljard tot 3,4 miljard euro. Tot 10 procent van die aandelen worden gereserveerd voor Nederlandse investeerders. De inschrijfperiode is maandag begonnen. Particuliere beleggers kunnen inschrijven tot woensdag 25 mei, institutionele beleggers krijgen de tijd tot donderdag 26 mei 12.00 uur. Bekend was al dat wordt begonnen met 25 procent van de aandelen, dat zijn er 37,5 miljoen. Philips houdt voorlopig een meerderheidsbelang, maar dat zal de komende jaren worden afgebouwd.

„Afhankelijk van de marktomstandigheden kan dat binnen een jaar, maar het kan ook twee of drie jaar in beslag nemen”, zei Philips-topman Frans van Houten tegen ABM Financial News. Philips Lighting in Eindhoven had in 2015 een omzet van 7,5 miljard euro. De operationele winst was 331 miljoen euro. Begin mei kondigde de top van Philips de beursgang aan van de lichtdivisie, de bakermat van het bedrijf. Het oude Philips wordt gesplitst in twee bedrijven: Philips Lighting ent Philips HealthTech. (NRC)