Biecht CIA-spion over Mandela geschenk voor ANC

Voor de Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC kon de biecht van CIA-spion Donald Rickard niet op een beter moment komen. Na een leven lang ontkennen vertelde de 88-jarige Amerikaan op zijn sterfbed dat híj de gouden tip gaf voor de arrestatie van Nelson Mandela in 1962, waarna de ANC-leider 27 jaar gevangenzat. Mandela’s partij ontving het nieuws dankbaar als bewijs van Amerikaanse bemoeienis met Zuid-Afrika, toen én nu.

Rickard, viceconsul van de VS in Durban, kwam erachter wanneer Mandela van Durban naar Johannesburg zou reizen. Mandela werd gezocht wegens zijn ondergrondse activiteiten voor de gewapende tak van het ANC. De Zuid-Afrikaanse politie wierp een wegversperring op en arresteerde Mandela, die zich als chauffeur had vermomd.

In 2012 ontkende Rickard tegenover The Wall Street Journal nog zijn betrokkenheid, waarvan op dat moment al jaren vermoedens bestonden. Tegen de Britse filmmaker John Irvin, die hem in maart interviewde, zei Rickard echter: „Ik kwam erachter wanneer hij zou komen. Dat is het moment dat ik heb ingegrepen en Mandela is gepakt.” Rickard was ervan overtuigd dat Mandela „de gevaarlijkste communist buiten de Sovjet-Unie” was en dat hij op het punt stond een rassenoorlog te ontketenen. Hij toonde geen berouw. „Mandela moest gestopt worden. Ik moest hem stoppen”, zei hij.

Volgens ANC-woordvoerder Zizi Kodwa bevestigt de biecht van Rickard de vermoedens over actieve steun van de Amerikanen aan het apartheidsregime. Hij is ervan overtuigd dat de CIA nog steeds „tegen ons werkt”. „We hebben pas nog gezien dat er pogingen zijn om de democratisch gekozen ANC-regering te ondermijnen”, aldus Kodwa.

Het ANC beschuldigt onder anderen nationale ombudsvrouw Thuli Madonsela van samenwerking met de CIA. Haar onderzoeksrapport dwong president Zuma tot het terugbetalen van een deel van de excessieve verbouwingskosten van zijn privéhuis. Madonsela zei onlangs over aanwijzingen te beschikken dat huurmoordenaars het op haar hebben voorzien.