Economie

Amazon gaat toch meer winkels bouwen

Amazon gaat door met fysieke winkels openen, Hillary Clinton krijgt hulp in de vorm van 35 miljoen dollar aan advertenties en waar blijven de latino’s in de bestuurskamer.

Wat gebeurde er in de Verenigde Staten terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Blijken de geruchten uit februari over de opening van nieuwe Amazon-winkels toch te kloppen, schrijft The Wall Street Journal. CEO Jeff Bezos beloofde aandeelhouders gisteren dat het retailplatform nog meer fysieke locaties zal openen, waaronder in San Diego waar de bouw al is begonnen. Bezos:

“We’re definitely going to open additional stores, how many we don’t know yet. In these early days it’s all about learning, rather than trying to earn a lot of revenue.”


In de boekwinkel in Seattle moeten klanten hun smartphone gebruiken om producten te scannen om achter de prijs te komen. In feite is het een fuik om gebruikersinformatie te verzamelen (Waar kijk je naar? Wat koop je niet?) en zo doelgerichter advertenties en aanbiedingen op de consument af te stemmen. Daarnaast moeten deze winkels bezorging in de toekomst nog sneller maken. Door bijvoorbeeld op basis van de hiervoor genoemde gebruikersinformatie alvast boeken die hij of zij interessant vindt dichter naar consumenten te verschepen.

De komst van meer winkels was overigens niet alles dat Bezos wist te melden bij de aandeelhoudersvergadering. Zo gaf hij aan het Amazon Prime-abonnement, dat onder andere snellere bezorgdiensten en een video-on-demand-platform aanbiedt, te willen uitbreiden en nog aantrekkelijker te maken voor niet-leden. Maar het hoe, deed Bezos niet uit de doeken.

Clinton krijgt hulp

Eigenlijk moet het de Amerikaanse kiezer al lang duidelijk zijn dat Donald Trump een complexe relatie heeft met vrouwen. Kijk maar naar zijn vete met Fox-presentatrice Megyn Kelly of dit recente NY Times artikel. Toch stopt het pro-Hillary Clinton politieke steuncomité (Super-PAC) Priorities USA Action alsnog 35 miljoen dollar om hem hier op aan te vallen, meldt re/code.

Dat is een welkome aanval op Trump voor Clinton, die nog steeds worstelt met een tegenstander in de voorverkiezingen, maar zich dolgraag zou willen richten op de schreeuwerige vastgoedmagnaat. Zij moet nu nog geld uitgeven aan de strijd (vannacht in Oregon en Kentucky) terwijl het vrijwel zeker is dat zij de Democratische partijnominatie in handen krijgt. Naar verwachting zal er tot de verkiezingen in november tot wel twee miljard dollar uitgegeven worden aan de campagnes voor het Witte Huis.

Hoewel Priorities USA Action afgelopen maandag al begon met spotjes uit te zenden in belangrijke staten Ohio, Florida, Nevada en Virginia zal het gros van de 35 miljard na de laatste voorverkiezing in juni gespendeerd worden. Het comité richt zich met de anti-Trump-boodschap - bestaande uit Trumps eigen woorden - op vrouwen, Afro-Amerikanen, latinos en Millennials.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump Crooked Hillary Clinton put out an ad where I am misquoted on women. Can’t believe she would misrepresent the facts! My hit was on China

Priorities USA Action werd in 2011 opgericht om de herverkiezing van Barack Obama te ondersteunen. Toen gaf het volgens re/code 75 miljoen dollar uit. Naar verwachting zal het comité in deze verkiezing meer dan 130 miljoen dollar te besteden hebben.

Waar zijn de latino’s?

Latino’s zijn belangrijk in de aankomende verkiezingen, maar kennelijk niet in de bestuurskamer. Ook al maakt deze groep 17 procent op van de Amerikaanse bevolking, toch bereikt maar 2 procent van hen de bestuurskamer.

Dat percentage is sinds 2011 niet zo laag geweest, meldt Bloomberg.Het zakenmedium baseert zich op onderzoek van recruiter Heidrick & Struggles. Het is schokkend maar niet onverwacht nieuws. De bevolkingsgroep worstelt om representatief vertegenwoordigd te worden op meerdere vlakken in de Amerikaanse maatschappij.

De onderzoeksresultaten van Heidrick & Struggles geven een weinig positief beeld van diversiteit bij de 500 grootste bedrijven in de VS. Want ook Afro-Amerikanen zijn ondervertegenwoordigd met 9,3 procent in de bestuurskamer en 12,4 procent van de totale bevolking. Alleen bij topmannen- en vrouwen van Aziatische afkomst kwamen de percentages overeen: 5 procent. Een kleine overwinning voor de diversiteit.