31 sporters alsnog betrapt op doping bij Spelen van 2008

Het gaat om atleten die deze zomer ook op de Spelen in Rio meedoen. Om wie het gaat, maakte het IOC niet bekend.

Een vrouw poseert bij de mascottes van de Spelen van 2008. Foto Robin Utrecht / ANP

Bij het hertesten van monsters van de Olympische Spelen van Peking zijn 31 sporters alsnog betrapt op het gebruik van doping. Het gaat om atleten die deze zomer ook op de Spelen in Rio meedoen, zo meldt het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dinsdag. Om welke sporters het gaat, maakte de sportkoepel niet bekend.

Het IOC moet nog bepalen of de bewuste deelnemers aan de Spelen van 2008 worden uitgesloten van deelname aan het sporttoernooi in Rio de Janeiro. Daarvoor gaat de koepel de komende dagen eerst in overleg met de nationale comités van de betrapte atleten. Pas nadat de sporters zijn ingelicht en de contra-expertise is uitgevoerd, maakt het internationale comité meer details bekend, stelt Reuters.

Volgens het internationale comité zijn de sporters afkomstig uit twaalf landen en komen ze uit in zes sporten. In totaal onderzocht het IOC 454 stalen van de Spelen in Peking van 2008 opnieuw op het gebruik van doping. Die hercontroles waren allemaal gericht op sporters die dit jaar ook meedoen in Rio.

Ook monsters van Londen en Sotsji opnieuw getest

IOC-voorzitter Thomas Bach noemt de nieuwe vondsten in een verklaring “een belangrijke overwinning op de valsspelers, van wie we niet willen dat ze winnen”. Hij zegt daarover:

“Deze resultaten laten zien dat bedriegers zich niet meer kunnen verstoppen. [...] Dat we zo veel dopinggebruikers weren van de Spelen in Rio laat zien hoe vastberaden we zijn in het beschermen van de integriteit van de olympische sport.”

Dat de 31 sporters destijds niet werden gepakt en nu wel komt doordat de dopingtesten sinds 2008 nauwkeuriger en geavanceerder zijn geworden. Het IOC wil nu ook monsters van de Zomerspelen van 2012 in Londen en de Winterspelen in Sotsji van 2014 opnieuw gaan onderzoeken op sporen van verboden middelen.

Stalen blijven tien jaar geldig

Het hertesten van oude monsters gebeurt de laatste jaren wel vaker, zo weet onze sportredacteur Henk Stouwdam. Zo werden eind vorig jaar nog 18 Russische deelnemers aan het wereldkampioenschap atletiek van 2005 alsnog betrapt op dopinggebruik. Maar je kunt stalen uit het verleden niet eindeloos blijven testen, aldus Stouwdam.

“Na tien jaar verjaren de stalen. Dus bij het IOC hebben ze die nu opnieuw bekeken voordat die termijn zou verjaren.”

Voor het hertesten van de stalen uit Sotsji heeft het IOC een heel andere motivatie dan een naderende deadline: de vele recente Russische dopinggevallen en de geruchten over gebrekkige controles in het land. Vorige week nog zei het voormalig hoofd van het Russische dopinglab in The New York Times dat in Sotsji stevig was gesjoemeld met dopingtests.