18 jaar geëist tegen kapitein gezonken migrantenschip

Bij de scheepsramp stierven honderden migranten. Slechts 28 mensen overleefden.

Archieffoto uit 2015, waarop links Mohammed Ali Malek is te zien en rechts een van de overlevenden. Foto Alberto Pizzoli / AFP

In Italië is dinsdag achttien jaar celstraf geëist tegen een man die vermoedelijk de kapitein was van een schip met migranten dat vorig jaar april zonk. Dat meldt persbureau Reuters. Bij de schipbreuk kwamen honderden asielzoekers om het leven, slechts 28 mensen overleefden.

Om hoeveel doden het precies gaat is nog niet bekend, maar de autoriteiten houden rekening met een aantal dat kan oplopen tot 800. De meeste lijken zitten nog in het wrak dat op de zeebodem ligt. De Italiaanse marine probeert dit gevaarte naar de oppervlakte te takelen. Tot nu toe zijn 118 lichamen geborgen. Het is voor zover bekend de dodelijkste scheepsramp sinds vluchtelingen massaal de oversteek over de Middellandse Zee wagen.

Kapitein

De inmiddels 27-jarige Tunesiër Mohammed Ali Malek wordt verdacht van meervoudige doodslag en internationale mensensmokkel. Hij zou veel te veel passagiers aan boord van de kleine vissersboot hebben gepropt. Ook zou Ali Malek opzettelijk een botsing hebben veroorzaakt met een Portugees vrachtschip dat de noodlijdende migranten kwam redden, waarna het vaartuig binnen enkele minuten zonk.

Zelf ontkent de man de kapitein te zijn geweest. Hij beweert een migrant te zijn die net als de rest van de opvarenden voor de overtocht heeft betaald.

Internationale reactie

De scheepsramp leidde tot veel internationale verontwaardiging. Naar aanleiding van het incident voerden EU-leiders hun zoek- en reddingsmissies in de Middellandse Zee op.

De afgelopen twee jaar zijn meer dan 320.000 bootvluchtelingen aangekomen in Italië, aldus de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Zo’n 7.000 mensen haalden de riskante overtocht niet en verdronken in de Middellandse Zee.

Ook kajuitsjongen stond terecht

Naast Ali Malek stond ook de 25-jarige Syriër Mahmud Bikhit terecht. Overlevenden hebben gezegd dat hij de scheepsjongen op de boot was. Tegen Bikhit is zes jaar cel geëist. De man ontkent eveneens.

Op 19 juli en 4 oktober vinden opnieuw hoorzittingen plaats. Daarin mag de verdediging haar argumenten presenteren. De uitspraak van de rechter volgt later.