brieven

Red Paleis Soestdijk

Christaan Weijts legt de vinger op de zere plek met zijn protest tegen een kunstwerk van 13 miljoen euro op de Afsluitdijk, en betoogt terecht dat deze geldverspilling alleen voorkomen kan worden als zoveel mogelijk mensen protesteren (12/5).

Ik doe dat graag met een suggestie voor een respectvollere besteding van die beschikbare miljoenen.

In 2013 moest de Bibliotheca Alexandrina in de Egyptische stad Alexandrië de bibliotheekcollectie van het Tropeninstituut in Amsterdam redden, omdat Nederland er geen geld meer voor over had.

Zeven kilometer boeken en handschriften waren in de vuilcontainer verdwenen, als ze in Egypte geen gastvrij onderkomen hadden gekregen.

Dat mocht nooit meer gebeuren, maar inmiddels leurt dezelfde overheid, die dertien miljoen wil besteden aan een overbodig kunstwerk, met Paleis Soestdijk.

Dit is in 1674 door de latere koning-stadhouder Willem III verbouwd tot jachtslot.

De revolutionaire Fransen onteigenden dat in 1795 en gaven het aan het Nederlandse volk, dat het vervolgens in 1815 schonk aan de latere koning Willem II als eerbetoon voor zijn heldenrol in de slagen van Quatre Bras en Waterloo.

Willem verbouwde het in de stijl van het Russische paleis Pavlovsk voor zijn bruid Anna Paulowna, die heimwee had naar dat paleis waar zij opgroeide. Zij maakte er na Willems dood een museum van. Sinds 1971 is het weer staatseigendom.

Over dit historische monument schreef het Algemeen Dagblad op 20 april 2016 dat sloop dreigt als niemand er een exploitabel plan voor heeft, en de dure renovatie wil betalen.

Minister, besteed die dertien miljoen aan de redding van dat paleis. Anders moet straks Vladimir Poetin Soestdijk redden, zoals Alexandrië de bibliotheek van het Tropeninstituut.

Historicus Schiedam