Woutertje Pieterse Prijs voor Stem op de okapi

De jury heeft gestemd op de okapi. Het non-fictiekinderboek Stem op de okapi van schrijver Edward van de Vendel en illustrator Martijn van der Linden heeft maandagmiddag de Woutertje Pieterse Prijs 2016 ontvangen. In het boek verklaren de auteurs aanstekelijk hun liefde aan het wonderlijke Afrikaanse hoefdier. Het is voor het eerst in de 29-jarige geschiedenis van de jeugdliteratuurprijs dat een non-fictieboek bekroond is.

Van de Vendel en Van der Linden ontvingen in de Openbare Bibliotheek Amsterdam beiden een oorkonde, en zij delen het prijzengeld. Met een bedrag van 15.000 euro is het de grootste jaarlijkse prijs voor jeugdliteratuur van Nederland. Het is ook de enige prijs die zowel het werk van de schrijver als dat van de illustrator kan bekronen - in tegenstelling tot de Gouden Griffel, die alleen naar schrijvers gaat.

Ongebreidelde fantasie

In het informatieve en tegelijk poëtische kinderboek proberen de auteurs, aldus de jury, ,,de ziel en de aard van de okapi” te vangen, en daarbij werden zij ,,gedreven door nieuwsgierigheid en een ongebreidelde fantasie’. In het juryrapport stond:

,,Hun okapi is poëzie. Hij doet ons verwonderen en verbazen, en is het ultieme bewijs dat er zonder verbeelding geen werkelijkheid is.”

Met die kwalificatie - non-fictie als ,,poëzie” bestempelen - laat de jury ook merken dat zij zich verzet zich tegen ,,genredenken”: non-fictie zou een te nauw hokje zijn om Stem op de okapi in te stallen. Daarbij verwees de jury naar de historische taak die zij heeft: ,,De Woutertje Pieterse Prijs is ontstaan in het klimaat van de jeugdliteraire emancipatie, waarin werd gepleit voor grensverkeer en kleuren buiten de lijntjes.”

Ook in NRC werd het boek vrijdag omschreven als ,,een mengelmoes van genres, van journalistiek tot poëzie, geschiedschrijving en zelfs beeldende kunst” en vanwege de ,,innige samenwerking” van schrijver Van de Vendel en illustrator Van der Linden werd het al getipt als favoriet.

Uiteenlopende stijlen

Het is de tweede keer dat Edward van de Vendel (1964) de Woutertje Pieterse Prijs wint. In 2004 won hij met zijn dichtbundel Superguppie, samen met illustrator Fleur van der Weel. Vorige maand ontving Van de Vendel voor zijn jeugdroman Oliver ook al de Gouden Lijst, voor de beste jongerenroman van 2015. Van de Vendel beoefent vele genres, en zijn productie ligt bovengemiddeld hoog: hij schreef het afgelopen jaar nóg een realistische jeugdroman en diverse teksten voor prentenboeken.

Voor Martijn van der Linden (1979), die al tientallen kinderboeken illustreerde in zeer uiteenlopende stijlen, is het de eerste keer dat zijn werk onderscheiden wordt met een grote prijs. Hij maakte ook de illustraties voor Een aap op de wc, geschreven door Joukje Akveld, dat ook tot de zes genomineerden voor de Woutertje Pieterse Prijs hoorde.

De Woutertje Pieterse Prijs werd deze maandag uitgereikt, nadat de feestelijke bekendmaking eerder was uitgesteld in verband met het overlijden van Wim Brands, die de juryvoorzitter van de prijs was.