Philips Lighting eind deze maand naar de beurs

27 mei neemt het bedrijf afscheid van het product waarmee het groot werd: de lamp.

Al anderhalf jaar is Philips druk in de weer met de verkoop van zijn lichttak Martin Leissl / Bloomberg

Philips brengt een deel van de tak Philips Lighting op 27 mei naar de beurs. De bandbreedte voor de prijs per aandeel is tussen 18,50 en 22,50 euro. Dat blijkt uit maandagochtend uit het prospectus, een bij een beursgang verplicht document met informatie voor beleggers.

Philips Lighting, met het hoofdkwartier in Eindhoven, krijgt daarmee een marktwaarde van 2,8 miljard tot 3,4 miljard euro. Bekend was al dat wordt begonnen met 25 procent van de aandelen, dat zijn er 37,5 miljoen. Tot 10 procent van die aandelen worden gereserveerd voor Nederlandse investeerders. Het meerderheidsbelang dat Philips voorlopig houdt, wordt komende jaren afgebouwd.

Begin deze maand kondigde de top van Philips aan dat de lichtdivisie, de bakermat van het bedrijf, op korte termijn als zelfstandige onderneming naar de Amsterdamse effectenbeurs zou gaan. Zo wordt Philips gesplitst in twee bedrijven, naast Philips Lighting blijft Philips HealthTech over. Daar wordt technologie voor de medische wereld ontwikkeld. De grote verschillen tussen de enorme takken van het bedrijf, maakten effectief bestuur door de jaren heen steeds lastiger.

Het huidige Philips heeft 117.000 werknemers, waarvan er 36.000 bij Philips Lighting werken. Het concern komt uit 1891 en werd groot met de productie van gloeilampen.